SOCIETAT
Calella apuja prop d’un 80 % la taxa de les terrasses que ara costaran 1,23 euros per taula i dia als llocs més turístics
L’Ajuntament també aprova una nova ordenança amb l’objectiu d’aturar la sobreocupació de l’espai públic
Les llicències es donaran per quatre anys i s’aplicaran en funció dels metres quadrats
Calella aplicarà a partir de Setmana Santa una nova normativa d’usos de l’espai públic que també comporta l’actualització, amb una pujada del 77,8%, del preu de les taules i cadires de les terrasses. L’objectiu prioritari, segons el govern de Junts i el PSC, és fer endreça de l’espai públic i aturar la sobreocupació de places i carrers que s’havia disparat a partir de la covid i d’un cert relaxament dels empresaris amb la normativa vigent. Les principals novetats comporten la distribució en tres zones, a l’hora d’aplicar la taxa, amb el preu més car en aquelles que conformen el nucli turístic de la ciutat. És a dir, carrers com l’Església i voltants, plaça de l’Ajuntament, Riera Capaspre i nucli central del passeig Manuel Puigvert, entre d’altres. Aquí la taxa passa dels 0,68 euros actuals i dia als 1,23. A la zona més allunyada del centre cada taula costarà , 0,60 euros. Una altra novetat és que el preu s’aplicarà en funció dels metres quadrats que s’ocupin i no pas del nombre de taules del negoci – es cobrarà a 140 eros la zona més cara i a la menys serà de 70 euros–. La llicència es donarà per quatre anys i s’unifica la tarifa –fins ara s’aplicava en funció de dues temporades, estiu i hivern–.
Dues dècades
Segons l’alcalde, Marc Buch, la revisió de les taxes era un tema pendent de fa dues dècades i considera que aquest augment no hauria d’afectar els negocis. “Parlar de xifres pot resultar enganyós, perquè dir que augmentem un 80% pot semblar exagerat, però quan afegim que una taula al carrer Església valdrà 1,23 euros per dia es veu la proporció real”, va exposar durant el ple. Per Buch, atendre l’ordenació “que no la degradació com diuen alguns” de l’espai públic d’una ciutat turística com Calella “és un deure del govern de la ciutat”.
L’ordenança aprovada paral·lelament amb l’increment de les taxes contempla un major control sobre l’ocupació de l’espai públic per part de l’Ajuntament, que incrementarà la vigilància perquè es compleixi. Els establiments hauran de penjar en un lloc visible la llicència, els elements al carrer no podran portar publicitat excessiva i s’hauran de recollir a les nits. Tampoc es podran instal·lar elements acústics i l’espai haurà de quedar net i endreçat quan es tanqui al públic. Malgrat que el sentit general de l’actualització de la normativa va comptar amb el suport de tots els grups polítics, va ser l’augment de les taxes el que va evitar el consens a l’hora de votar. ERC, a través del seu portaveu Xavier Ponsdomènech, va considerar que la pujada “porta a Calella al primer lloc de les ciutats amb el preu més car d’ocupació de l’espai públic”. De la seva banda, el regidor d’Estimem Calella, Enric Gómez, va lamentar que no s’hagués treballat transversalment la normativa amb els sectors afectats i que els nous preus poden significar un greuge pels empresaris de Calella amb els competidors de municipis veïns.
De la seva banda, Sebastian Tejada de Calella en Comú va felicitar una iniciativa que considera que beneficiarà la qualitat turística de Calella. Albert Comas de la CUP i Celine Coronil del PP es van abstenir en la votació.