Patrimoni
“La gent vol que llueixi com es mereix”
L’església de Santa Maria d’Arenys inicia els treballs de rehabilitació segons el pla director amb un calendari de les actuacions més urgents els propers deu anys. “El temple està força deteriorat”, explica Joan Soler, que assumia el càrrec de rector el 2019 i des d’aleshores no ha deixat de treballar perquè la rehabilitació integral de l’església sigui una realitat.
“Costa començar, però ara ja hi tenim el peu al coll i quan comenci la roda no pot parar”, assegura el mossèn a punt d’iniciar els treballs de la primera fase per canviar-hi la instal·lació elèctrica que permetrà augmentar la potència perquè no saltin els ploms cada cop que s’il·luminen les capelles laterals.
El cost d’aquesta actuació puja a 140.000 euros. De moment, es disposa de l’aportació de 35.000 euros per part del bisbat de Girona i les aportacions dels feligresos amb la recaptació de les almoines, que a final d’any sumaven 12.000 euros. “La gent s’estima la parròquia i vol que llueixi com es mereix”, diu el mossèn, que manté que tot plegat s’anirà fent en funció dels recursos disponibles.
En una segona fase es renovaran les teulades per millorar l’evacuació de les aigües que es filtren dins del temple. Després, la restauració del campanar, que està protegit amb la malla verda que l’envolta per evitar que torni a caure cap tros de pedra com el que es va despendre durant la pandèmia, durant el toc de queda, i que va obligar a arreglar una de les teulades. A la façana lateral de l’església, s’hi va fer una prova per analitzar la pedra granítica i veure com s’haurà de fer el tractament quan s’hagi de restaurar i per això s’hi veu una part de color blanc.
El document també preveu intervenir a la façana principal i el comunidor, que és un dels elements singulars de l’edifici, amb coberta inclinada de ceràmica vidriada, des d’on el capellà es conjurava per allunyar les tempestes. La darrera fase dels treballs es reserven per als vitralls i la restauració de la capella del Santíssim.
L’Ajuntament d’Arenys de Mar va entregar fa un any el pla director de l’església, finançat per la Diputació de Barcelona amb 15.000 euros, per detallar les patologies estructurals de l’edifici, declarat bé d’interès nacional. Amb aquest document es dona via lliure per actuar en l’edifici declarat bé d’interès nacional i permet acollir-se a ajuts i subvencions per afrontar el cost total de les actuacions, d’1,3 milions d’euros.
La joia del retaule
L’element més destacat de l’església és el retaule major, d’estil barroc, construït entre el 1706 i el 1711 per l’escultor Pau Costa i considerat un dels tres retaules d’aquest estil més importants de Catalunya. L’obra presenta, de manera didàctica i compartimentada, escenes de la vida de la Mare de Déu entre representacions d’altres sants. L’any 2014 un equip de restauradors van dur a terme tasques de neteja i conservació del retaule. Tot i que s’havien fet diverses intervencions al llarg dels anys, aquesta va ser la primera vegada que es va arribar a la policromia original.
L’església parroquial de Santa Maria va ser construïda entre el 1584 i el 1628 per Jean de Tours. L’edifici, d’una nau amb capelles laterals, és una barreja d’estils. L’estructura dels murs és renaixentista, però la coberta de la nau i les capelles són de volta ogival gòtica.