SOCIETAT
Alcanar reuneix experts, institucions i veïns per actuar preventivament davant dels aiguats
Una taula tècnica formada per experts acadèmics, veïns afectats i representants de l’Ajuntament i la Generalitat ha començat a treballar aquest dimecres a Alcanar per buscar solucions preventives als efectes que els aiguats que de forma recurrent porta patint el municipi durant els últims anys. Es tracta d’una acció pionera al país, segons l’alcalde, Joan Roig i durant la jornada, s’han exposat diversos projectes i estudis centrats en les àrees més vulnerables davant les pluges torrencials, amb la participació activa del veïnat afectat del Fondo de Jan, Barranc Sant Jaume i Barranc del Llop.
Dins les accions previstes, destaca l’adequació dels pluvials al voltant dels centres escolars. “De fet, les obres de la primera fase començaran aquest mateix mes i serviran per a pal·liar els danys ocasionats pels aiguats moderats, a més de millorar tota l’estructura de l’extracció de l’aigua per garantir una correcta evacuació en cas que es tornen a produir intenses precipitacions”, ha explicat la regidora d’Urbanisme, Mireia Garriga.
Una altra de les accions tractades a la taula tècnica és la renatularització del barranc dels Sant Jaumes de les Cases; un punt molt afectat per les pluges i que necessita una acció integral. En aquest sentit, es portarà a terme una obra sense precedents que tornarà a deixar descobert el barranc amb una ampliació de la sortida de l’aigua al mar.
L’alcalde d’Alcanar ha destacat la importància d’actuar de manera preventiva, assenyalant que “l’experiència ens diu que les inversions s’han de focalitzar en l’àmbit preventiu per garantir l’estalvi de despesa i adquirir coneixement per fer d’Alcanar un municipi més resilient”. Així mateix, ha subratllat que l’equip de govern “treballa, des de fa mesos, amb persones vinculades al món acadèmic per tal de conformar, amb la col·laboració de l’administració i la ciutadania del municipi, un know-how en diverses matèries com ara la geologia, l’urbanisme, la meteorologia i la gestió de les emergències”. Per la seva banda, des de l’equip d’experts s’ha valorat “molt positivament la feina feta per un municipi relativament petit com Alcanar, que ha estat capaç d’impulsar una acció llargament reivindicada per persones afectades”. Una via que, celebren, abraça l’estudi en profunditat de les accions preventives i atorga un paper secundari a les accions reactives.
En aquest sentit, Roig ha recordat que l’Ajuntament encara treballa en la reparació dels danys ocasionats pels forts aiguats del 2021, “amb un important esforç econòmic per a les arques municipals, amb un suport molt important de la Diputació de Tarragona i la Generalitat de Catalunya, dos institucions que també formen part de la taula tècnica”.