Societat
Festa grossa a la Garriga pels 200 anys del ball de gitanes
El compte enrere de la celebració del ball de gitanes de la Garriga ja està en marxa. Fa 200 anys de la primera referència documental, tot i que segur que l’antiguitat és encara més gran. El 18 de febrer serà el gran dia de la ballada, a les 12 h, a la plaça de Can Dachs, després d’una cercavila que s’iniciarà a les 11.15 h al barri de Montserrat. A migdia, dinar popular i concert a la tarda. Aquest cap de setmana passat, però, ja va començar la celebració, amb una ponència i l’exposició 200 anys de gitanes, a la sala Andreu Dameson, que recull documents, fotografies i materials relacionats amb aquesta tradició. Hi han participat molts garriguencs amb els fons familiars: faldilles, castanyoles, espardenyes...
Carles Riba és el president de la colla del ball de gitanes: “El ball de gitanes es una tradició pròpia del Vallès, sobretot, tot i que també n’hi ha representacions al Maresme, per exemple. La particularitat de les gitanes vallesanes és que es ballen al voltant de carnaval.” Antigament, eren la disbauxa abans de quaresma. Un dels orígens que se’ls atribueix són antigues bodes gitanes. “És lluny de ser una dansa cerimonial i solemne. El ball de gitanes és satíric, jovial, alegre.” En aquest ball, diu Riba, hi ha una reminiscència dels versos satírics que abans es recitaven, segons recull el folklorista català Joan Amades: “No era només ball, era tota una comparsa.” La referència més antiga del ball de gitanes és a Sant Celoni, en el segle XVIII.
Al Vallès, el ball de gitanes es balla en parella. “Hi ha un galop d’entrada, quan les parelles agafades de la mà entren a la plaça. I, després, hi ha un seguit d’estructures que es repeteixen, com ara el xotis, la contradansa, un ball que es diu les catxutxes, una jota, una polca. Totes enèrgiques i un punt esbojarrades. Un ball de gitanes és un compendi de danses i músiques.” Entre els balladors destaca la parella dels nuvis, que encapçala el ball. Com a personatges, també hi ha els diablots, ben diferents dels diables de la pirotècnia, ja que aquí són éssers mitològics. Enguany, estrenen màscares.
El ball de gitanes ha viscut una revifada amb l’entrada de força gent jove. “Vam començar el 2019 amb dos objectius: recuperar les gitanes i crear un espai de socialització per al jovent. Que la cultura popular pugui ser una alternativa a altres formes d’oci. Ara, som 64 balladors d’entre 18 i 36 anys.” Aprofitant els 200 anys, han recuperat una contradansa anomenada l’Enfilada dels nuvis, en què es fa una petita torre humana amb els balladors i s’hi enfilen els nuvis.