SOCIETAT
Élite Taxi critica que no els deixin posar càmeres als taxis
L’associació destaca que és una mesura que s’ha demostrat efectiva en altres ciutats
L’associació Élite Taxi ha criticat aquest divendres l’Ajuntament de Barcelona per oposar-se a la instal·lació de càmeres als taxis per augmentar la seva seguretat. En un comunicat, l’entitat liderada per Tito Álvarez, ha afirmat que els preocupa “enormement” la negativa de l’Ajuntament respecte a aquesta qüestió. “Aquestes càmeres són una eina crucial per dissuadir possibles perpetradors i proporcionar proves vitals en cas d’un incident”, assenyala Élite Taxi, que recorda que les imatges només serien accessibles per a empreses de seguretat i l’administració pública. Segons l’associació, s’ha demostrat que és una mesura “efectiva” en ciutats com Madrid, Saragossa, Bilbao, Lleida, Tarragona, Terrassa i València.
Élite Taxi diu que veu “incomprensible” que alhora l’Ajuntament “estigui implementant mesures de vigilància utilitzant reconeixement facial i big data en el centre de la ciutat”. A més, apunta que el posicionament de l’Ajuntament podria estar “contravenint” la llei de protecció de dades vigent i la nova legislació d’IA de la UE.
“Mentre s’avança amb aquestes mesures es nega als conductors de taxis accés a un sistema de gravació que és legal i necessari per a la seva seguretat”, afegeix l’associació, que lamenta una “falta de coherència” que planteja “seriosos dubtes sobre el tracte equitatiu de tots els ciutadans”.
D’altra banda, el comunicat indica que l’Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) es va pronunciar el passat 2015 a favor de la instal·lació de càmeres als vehicles i va apuntar que era una mesura “especialment justificada” en mitjans de transport públics i privats.
Segons recorda ACN, aquesta setmana, en la Comissió de Presidència, Seguretat i Règim Interior de l’Ajuntament de Barcelona, el tinent d’alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, va apostar pel 112 com la millor eina i es va mostrar disposat a buscar la “millor solució” per decidir com hauria de ser el nou aparell de connexió amb els cossos de seguretat.
En canvi, sobre les càmeres de seguretat als vehicles va afirmar que no era “una bona solució ni la més eficaç per garantir la seguretat dels taxistes” i va remarcar que també caldria garantir els drets a la privacitat dels ciutadans i els propis conductors.
El passat 1 de febrer, els taxistes es van reunir amb els Mossos d’Esquadra, la Guàrdia Urbana,, el 112 , l’AMB i la Generalitat al Departament de Territori, en una reunió d’on en van sortir “indignats”. “Seguim igual, no tenim un trist adhesiu que digui estem connectats a la policia”, va lamentar aleshores Tito Álvarez