gastronomia
La festa del peix i del mar, a l’Ampolla
El producte de proximitat, la sostenibilitat de la cuina marinera i la identitat com a referent gastronòmic protagonitzaran GastroMar
Xefs de la talla d’Àngel Guimerà, Martín Comamala, Aitor López, Marc Gascons, Gessamí Caramés, Joan Bosch o Jean Louis Neichel, cuinaran en directe entre el dia 3, que és diumenge, i el dia 5 de març, dimarts, a la nova festa del peix i la cuina marinera de proximitat que celebra l’Ampolla, el GastroMar.
En aquesta nova edició del GastroMar l’Ampolla posarà en valor de la cuina de sempre i la identitat gastronòmica com a referent i que remarcarà la importància de la sostenibilitat a la cuina marinera, apostant pel consum del peix de proximitat i de les espècies més desconegudes de les Terres de l’Ebre. Per a aconseguir-lo, les jornades professionals gastronòmiques i científiques, organitzades per l’Ajuntament de l’Ampolla amb la Fundació Alícia i Repicat Sc, es comptarà amb la participació de pescadors, cuiners i cuineres, científics i científiques i homes i dones de la mar i de la cuina.
GastroMar l’Ampolla es farà des de l’hotel Flamingo però totes les demostracions de cuina i xerrades es podran seguir en directe via streaming pel canal de YouTube GastroEvents i per TV al Canal Terres de l’Ebre. El públic en general, però, ha de saber que les jornades estan obertes a tothom.
Entre les figures que participen en aquesta nova edició del GastroMar de l’Ampolla hi ha Gessamí Caramés del restaurant Meleta de Romer, de L’Ametlla de Mar i Vicent Guimerà, de L’Antic Molí (i estrella verda) d’Ulldecona. Tampoc es perdrà l’oportunitat de presentar la seva cuina el que va ser escollit Cuiner de l’Any 2023, Martín Comamala, del restaurant 539 Plats Forts, de Puigcerdà o Aitor López, del Citrus del Tancat, d’ Alcanar, Premi Xef Balfegó 2023.
La llista de xefs convidats és llarga i s’hi han d’afegir, entre d’altres, Marc Gascons (de Els Tinars, de Llagostera, del Bell-Lloc, de Santa Cristina d’Aro i de L’Informal, de Barcelona), Miquel García i el cap de sala Joan Martínez (del Terrassa Terramar de Llafranc o Jean Louis Neichel, xef del desaparegut restaurant Neichel de Barcelona, que cuinarà el seu mític “Lenguado Mario”.
Joan Bosch fundador i cuiner de Can Bosch de Cambrils, repassarà els 40 anys de cuina amb estrella, i els germans Jaume i Josep Font, fundadors i antics propietaris del restaurant Sa Punta, de Pals que oferiran una sessió de cuina amb plats històrics del mar i muntanya de l’Empordà.
Hi haurà diverses conferències, entre les quals la de Sergi Tudela, director de Política Marítima i Pesca Sostenible, que parlarà del relleu generacional en el sector pesquer mentre que Jordi Rodon, cap del servei de Recursos Marins de la Direcció General de Política Marítima i Pesca Sostenible, parlarà sobre la biodiversitat marina de la nostra costa i com aquesta pot acabar essent un recurs gastronòmic sostenible . “El peix de llotja, el millor de cada temporada” serà el clam de la xerrada i demostració que oferirà l’Associació Catalana de Les Dones de la Mar, amb Iris Triola, pescadora de Blanes; Cristina Caparrós, armadora de Barcelona; i Núria Sánchez, divulgadora en gastronomia i tradició pesquera; juntament amb Leidy Johanna Aya, aqüicultora i armadora a La Ràpita.