Societat

societat

Educació oferta 15 grups menys d’Infantil 3 i 42 menys de primer d’ESO per al curs vinent

Les ràtios a Infantil de la pública seran per sota dels 20 alumnes però Simó descarta aplicar la mesura a secundària

La preinscripció comença dimecres

Les xifres són prou clares. Dels 74.510 alumnes que hi havia a Infantil-3 el curs 2014-15, s’ha passat als 55.707 que accediran al sistema el curs vinent. Seguint la tendència dels darrers anys, marcats per la davallada de la natalitat, el proper curs que comencin l’etapa d’I3 1.800 infants menys que aquest curs. I a secundària també hi haurà 1.100 alumnes menys. Això provoca que l’oferta inicial per al curs 2024-2025 sigui 3.024 grups per a I3 i de 2.897 per a 1r d’ESO, 15 i 42 grups menys respectivament, segons ha explicat la consellera d’Educació, Anna Simó, durant la roda de premsa per presentar l’oferta educativa per al curs vinent. El període de preinscripció per als ensenyaments obligatoris comença aquest dimecres 6 de març finalitza el 20 d’aquest mes.

Aquesta reducció acaba beneficiant a les ràtios, ja que el 90,7% dels 2.090 grups públics d’Infantil-3 sortiran amb una ràtio de 20 alumnes o inferior. Pel que fa als 934 grups de la xarxa concertada, el 49% sortiran amb una ràtio de 20 alumnes o menys (51,3% el curs passat), segons la consellera, que ha subratllat que la reducció de ràtios “és voluntària a la concertada”.

En termes globals, Anna Simó ha destacat que en aquest curs “es completa la reducció a 20 alumnes o menys per aula en tot el segon cicle d’educació infantil” el que “suposa un benefici per als alumnes i una millora per al benestar docent”.

No obstant, malgrat celebrar “l’augment respecte al curs passat dels grups amb menys de 20 alumnes tant a la xarxa pública com a la concertada”, la consellera ha reconegut que aquestes xifres “poden canviar al llarg del curs a causa de la matrícula viva”.

Simó, ha recordat que per lluitar contra la segregació escolar la pública surt amb una oferta inicial ajustada a padró, per tal de lluitar contra la sobreoferta, que porta a més segregació. En canvi, la concertada surt amb totes les places que té permeses per concert i és després quan tanca grups. I ha defensat que la reducció de ràtios impulsada ha evitat el tancament de 110 grups, xifra que augmenta a 360 en els darrers tres anys.

La consellera ha descartat, però, poder aplicar la reducció de ràtios a la ESO, com reclamen diversos agents de la comunitat educativa. Simó ha dit que no és possible de moment per una manca d’espais físics i de docents, ja que tant els espais que queden lliures com l’increment de professionals s’està focalitzant ara per ara en la formació professional.

La consellera ha destacat també que el curs vinent hi haurà més recursos per a les escoles que reben alumnat vulnerable. Així, es destinaran 88 milions d’euros, 33 més que el curs actual, per als alumnes en situació vulnerable, cobrint ja sis cursos amb aquesta mesura. En concret, d’I3 a I5 i de 1r a 3r d’ESO.

Als centres públics es preveuen 45 milions per a més de 117.000 alumnes i als concertats 43 milions per a 27.000 alumnes. La diferència s’explica perquè els imports que reben els centres no són els mateixos segons el cost de la plaça escolar determinat pel Síndic de Greuges, un cost que la consellera ha demanat revisar per tal d’actualitzar-lo.

Tres centres nous i 7 instituts escola

El curs vinent començarà també amb tres nous centres: l’Institut Escola Mas Lluí de Sant Just Desvern, la Nova Escola de Lloret de Mar i l’Escola Pedraforca de Saldes. A més, hi haurà set instituts escola nous: a Sant Just Desvern, cinc a Barcelona i el darrer a Caldes de Montbui.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.