societat
Mil i un motius per al 8-M
El moviment feminista torna a sortir al carrer per denunciar les grans i greus desigualtats de gènere
Hi ha convocada una vaga laboral, de consum, de cures i d’estudiants i s’espera que la manifestació sigui massiva
Hi ha convocades una gran manifestació i una vaga laboral, de cures, estudiantil i de consum
Ja fa dies que s’escalfen motors amb xerrades, performances i activitats de tot tipus, però serà demà quan el moviment feminista tornarà a mostrar la seva força al carrer. Aquest 8 de març hi ha actes programats a tot el territori però, de nou, la gran imatge del dia serà la manifestació que a partir de les sis de la tarda s’ha convocat a Barcelona per denunciar totes les retallades de drets, precarietats i violències que encara avui pateixen les dones, a més d’expressar la solidaritat amb causes com la palestina. Dones, lesbianes i trans dempeus contra les precarietats, les fronteres i els genocidis és el lema triat aquest any per la plataforma ciutadana Assemblea 8-M, que també demana sumar-se a la vaga laboral, de consum, de cures i estudiantil que per donar cobertura legal han convocat la CGT, la Intersindical-CSC i la IAC. Sempre hi ha un intens debat al voltant de si convocar una aturada o no quan moltes dones, sobretot les que provenen dels col·lectius més precaris i discriminats, no s’ho poden permetre, però els sindicats convocants remarquen: “Es tracta que les que puguem fem vaga per les que no poden.” Els sindicats majoritaris, la UGT i CCOO, opten per no convocar vaga però se sumaran a la manifestació i també han convocat actes reivindicatius arreu de Catalunya, aquest any centrats en la importància de la corresponsabilitat. Les dones no volem seguir destinades a un paper secundari és el lema d’aquest 8-M de la USOC.
“Les tasques de la llar i de les cures, que són el sosteniment del món, són infravalorades i invisibilitzades pel sistema cisheteropatriarcal, capacitista, racista i capitalista, que explota totes les que tenen cura de la vida i alhora ens invisibilitza i deshumanitza, separant-nos entre cuidadores i cuidades i negant la interdependència d’aquesta opressió mútua. Volem visibilitzar aquest treball essencial de les remunerades i les no remunerades”, comença el manifest que es llegirà al final de la manifestació convocada per l’Assemblea 8-M. L’escrit també denuncia la situació de les dones que treballen en àmbits feminitzats i precaritzats com els de la llar i les cures, les que estan en situació irregular i “totes les que avui no poden fer vaga”, exigeix la derogació de la llei d’estrangeria i la fi de les guerres i les estructures que les sostenen i financen, i denuncia el retrocés en drets del col·lectiu LGTBIQA+ i les dificultats per trobar feina i habitatge i l’augment dels contractes porqueria i la precarietat entre les dones més joves, entre moltes altres denúncies i reivindicacions. També se sortirà al carrer per alertar sobre “l’empobriment progressiu d’una majoria de famílies afectades per l’encariment dels aliments, la pobresa energètica i els desnonaments que genera l’especulació estructural de la societat capitalista patriarcal, i que perjudica sobretot els infants i les dones”.
Canvis per ser més inclusives
La manifestació de Barcelona, que des de fa anys és multitudinària, arrencarà a les sis de la tarda als Jardinets de Gràcia, baixarà pel passeig de Gràcia, girarà per la ronda Sant Pere i acabarà a Arc de Triomf. Natàlia Cámara, membre de l’Assemblea 8-M, explica que aquest any s’ha optat per aquest recorregut per garantir que la mobilització sigui al màxim d’inclusiva, ja que el passeig Sant Joan, per on es passava abans, dificultava l’accés per a persones amb mobilitat reduïda o cotxets. A la capçalera de la manifestació, de fet, hi haurà membres del bloc de Feministes Anticapacitistes, una de les entitats que formen part de la plataforma 8M, a més de Sindillar, Prou Complicitat, Putes Llibertàries, Regularización Ya o Las Kellys. El Sindicat d’Estudiants també s’uneix a les mobilitzacions i ha fet una crida a buidar les aules i omplir els carrers contra les mil xacres que encara avui enterboleixen la igualtat de gènere.