societat
L’exposició ‘Recs: Banyoles i l’aigua’ torna a Can Tarradas
El consistori té previst que l’exposició iniciï un període d’itinerància que la portarà a diferents municipis per tal de donar a conèixer el lligam de Banyoles amb l’aigua
L’Ajuntament de Banyoles recupera l’exposició ‘Recs: Banyoles i l’aigua’ que es convertirà en la mostra permanent que ocuparà l’espai expositiu Can Tarradas fins que comencin les obres per adequar l’edifici com a Centre d’Art amb criteris d’eficiència energètica. La mostra es podrà visitar a partir de demà, dijous, de les nou del matí a les vuit de la nit entre setmana i els matins dels caps de setmana.
L’exposició presenta diverses novetats en aquesta reestrena de la mostra que ja es va poder visitar durant els mesos de març a octubre de l’any passat. Algunes de les novetats han estat la millora de la sonorització de l’exposició així com la col·locació de diferents codis QR que dirigiran a les persones als textos complementaris dels diferents blocs que composen la mostra. A més, el consistori té previst que l’exposició iniciï un període d’itinerància que la portarà a diferents municipis per tal de donar a conèixer el lligam de Banyoles amb l’aigua.
Aquesta mostra serà la darrera que es podrà visitar a l’espai municipal Can Tarradas abans que tanqui les seves portes per donar pas a les obres de remodelació de la planta baixa i les 4 plantes de l’edifici per tal d’adequar-lo com a Centre d’Art amb criteris d’eficiència energètica. Un cop finalitzada la reforma de l’interior de l’edifici, en els que també s’hauran de tenir en compte la millora de l’accessibilitat, l’espai acollirà la col·lecció Gimferrer com a fons permanent.
Més de 50 metres de plafons, audiovisuals i escenografies
En l’exposició, la vinculació dels recs amb la ciutat s’explica a través d’un recorregut lineal de 52 metres de plafons, que es complementen amb audiovisuals, maquetes i escenografies. L’explicació de la mostra s’estructura a través de set grans blocs: Un gran mullader; Carolingis, monjos i jurats; L’aigua encaminada; L’aigua fèrtil; L’aigua feinera; L’aigua riallera; i Tornen els recs.
A través d’aquests blocs, es mostra l’estany i la seva geologia, el monestir i la propietat de les aigües, la construcció dels recs, els múltiples usos agrícoles, industrials o de lleure que s’han fet dels recs al llarg de la història així com la recuperació que s’ha fet en els darrers anys dels recs per retornar-los al paisatge urbà.
El comissari d’aquesta exposició, la museografia de la qual ha anat a càrrec de l’estudi Oliver Gràfic, és el socioecòleg Ramon Folch. La mostra la produeix l’Ajuntament de Banyoles i una part ha estat patrocinada per les empreses Agbar, Aigües de Banyoles, Bonpreu Esclat i Vidresif.