Societat

Un home mor per una aturada cardiorespiratòria en el primer ple de la Patum

Berga

La Patum completa de dijous ha acabat de forma tràgica. Un home de 57 anys, veí de Barcelona, Lluís P.R., ha mort com a conseqüència d'una aturada cardiorespiratòria minuts després d'haver participat en el primer salt de plens de la nit. El comunicat emès per l'Ajuntament de Berga ha volgut deixar molt clar que es tracta d'una "mort natural", tot desvinculant aquest trist incident de la celebració de la festa.
Amb tot, l'ajuntament, amb els caps de colla de les diferents comparses, ha acordat finalitzar la Patum de dijous fent únicament quatre tirabols. Aquest divendres és el torn de la mainada i estan programades les Patums infantils, al matí i a la tarda.

El tràgic incident ha passat després del primer salt de plens de la Patum completa d'aquest dijous. El finat, un home de 57 anys, ha perdut el coneixement tot just quan es dirigia cap a la plaça de la Ribera, que és l'indret on es troben els baixos de l'ajuntament de Berga i on es vesteixen i es preparen els plens abans de sortir a la plaça de Sant Pere. Els equips mèdics que hi havia a la zona han intentat atendre'l en primera instància al mateix lloc de l'incident i, posteriorment, ha sigut traslladat a l'Hospital comarcal de Sant Bernabé de Berga, on han intentat reanimar-lo sense èxit.

Si el foc és un dels elements més representatius de la festa, els plens són els seus principals ambaixadors. Els plens són la comparsa que només intervé quatre cops al llarg de tots els dies de la Patum de Berga. Dos cops dijous i dos diumenge, en el que s'anomena la Patum completa, ja que hi participen totes les comparses.

Vestit ignífug
Els plens van dins d'un vestit ignífug i porten la cara tapada amb la careta, una màscara fosca. Parts sensibles del cos, com ara el cap, estan protegits amb un revestiment fet de vidalba, una herba que es cull uns dies abans de la festa. En el cap, els plens hi porten dues banyes de ferro que serveixen per subjectar els fuets, com s'anomenen els petards que s'utilitzen en la festa berguedana. També duen fuets a la cua i sempre van acompanyants a la plaça per algú que vetlla per la seva seguretat.

A cada salt hi participen un centenar de plens. A l'hora que s'inicia el salt de plens, s'apaguen els llums de la plaça i, en pocs segons, el foc, el fum i, posteriorment, els esclats dels petards converteixen la plaça en un escenari infernal. En aquesta ocasió, un destacat ple de la Patum del 2008 ha estat el defensa del FC Barcelona, Oleguer Presas.

Uns 8.000 assistents
El primer salt de la Patum completa d'aquest any s'havia desenvolupat amb total normalitat. En acabar, però, s'ha produït el fatal desenllaç. La Patum completa d'aquest dijous, molt concorreguda, també ha tingut un lleu incident en el segon salt de plens. Un dels acompanyants d'un ple ha patit una insuficiència respiratòria i ha hagut de ser atès a l'Hospital comarcal Sant Bernabé de Berga. A la plaça de Sant Pere i a la del Doctor Saló s'hi han aplegat entre 6.000 i 8.000 persones, segons les dades facilitades per la policia local de Berga.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.