SOCIETAT
Esplugues reitera la petició d’ajuda a la Generalitat per reallotjar els veïns d’‘El Barco’
Encara hi ha quatre persones que es neguen a abandonar l’edifici
Territori assegura que sí que s’han posat a disposició de l’Ajuntament
El primer tinent d’alcaldia d’Esplugues de Llobregat i regidor d’Urbanisme, Eduard Sanz, ha reiterat aquest dimecres la petició d’ajuda a la Generalitat per reallotjar els veïns de l’edifici d’‘El Barco’. En una atenció als mitjans ha lamentat que tres dies després que donés l’ordre de desallotjar l’edifici per perill d’esfondramet ningú del Govern s’ha posat en contacte amb ells per interessar-se per la situació dels afectats. “No volem conflictes, però en situacions com aquesta les institucions han de col·laborar”, ha afegit tot recordat que l’Ajuntament està assumint el cost de reallotjar temporalment a 22 de les 38 famílies (16 han anat a casa de familiars). El regidor també ha explicat que estan intentant convèncer a les 4 persones que encara hi ha a l’edifici perquè marxin.
Eduard Sanz ha explicat que de les 38 famílies que vivien a l’immoble 16 s’han allotjat a casa de familiars i amics, 14 a hotels, dues (tres persones) en un alberg del Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB) i tres més a dos pisos de lloguer a Esplugues de Llobregat. D’aquestes tres últimes, una ja hi ha dormit aquesta nit i les altres dues hi entraran durant la jornada d’avui.
Sobre els habitatges de lloguer, el consistori està treballant per tenir-ne 11 més de disponibles en les properes hores. Sanz ha afegit que, de moment, els habitatges que estan trobant provenen del mercat de lloguer, el que els obligarà a assumir durant un període de dos o tres mesos el cost de la renda. És possible, ha apuntat, que les famílies que s’hi allotgen puguin quedar-se en aquests habitatges en un futur formalitzant un contracte de lloguer. “En alguns casos aquesta podrà ser la fórmula definitiva”, ha assenyalat.
El regidor també ha explicat que entre avui i demà començaran els treballs per assegurar l’edifici i que, un cop finalitzat aquest procés, que podria allargar-se uns 15 dies, serà quan les famílies podran entrar a casa seva per recuperar les seves pertinences.
Per la seva banda, en un comunicat, el Departament de Territori ha qualificat de “falses” les afirmacions d’Eduard Sanz assegurant que ningú de la Generalitat s’ha posat en contacte amb el consistori. En l’escrit recorden que el passat divendres, abans que hi hagués el decret de ruïna, l’Agència de l’Habitatge “els va oferir totes les possibilitats disponibles”.
També afirmen que des del gener de 2023, quan l’Ajuntament es va fer amb la propietat de l’edifici, el consistori mai s’ha adreçat a la Generalitat per parlar de les necessitats habitacionals de les famílies que l’ocupaven ni per tractar cap procés de reallotjament. En declaracions a l’ACN, la consellera de Territori, Ester Capella, ha recordat que “sempre es posen a disposició” des ajuntaments, però que en aquest cas el consistori va expropiar l’edifici fa un any i que en aquest temps “haurà fet tot el que tocava” per buscar una alternativa habitacional als seus ocupants.
Petició de la síndica
D’altra banda, la síndica de greuges, Esther Gimenez-Salinas, ha enviat una carta a l’Ajuntament d’Esplugues de Llobregat i la Generalitat on demana que facilitin allotjaments estables i de proximitat a les famílies desallotjades de l’edifici ‘El Barco’. Insta a les dues institucions a actuar amb “màxima diligència” per oferir solucions que vetllin per mantenir els nuclis de convivència fins que hi hagi nous habitatges definitius. Gimenez-Salinas recorda que els veïns ja estaven pendents d’un reallotjament després que l’Ajuntament expropiés l’edifici ara fa un any i demana que el nou escenari d’emergència no modifiqui el procés iniciat anteriorment per oferir nous pisos.
Al mateix temps, la síndica posa especial èmfasi en la protecció dels 25 menors que vivien a l’edifici, dels quals ressalta la necessitat de poder ser reallotjats en habitatges el més a prop possible d’El Barco per evitar una alteració del seu dia a dia i que no visquin una victimització secundària.Gimenez-Salinas assegura que, des que dilluns l’Ajuntament va ordenar el desallotjament, hi ha hagut diverses famílies que s’han adreçat al Síndic de Greuges per demanar que es garanteixi el seu dret a l’habitatge.
SOCIETAT