onu
L’ONU denuncia el malbaratament de més de mil milions de tones d’aliments
El 60% del menjar desaprofitat es genera a les llars particulars
Més de 1.050 milions de tones d’aliments es van malgastar en 2022 en el món, el 60% procedent de les llars, segons un informe del Programa de l’ONU per al Medi Ambient (Pnuma), que assenyala que va succeir en un any en què un terç de la humanitat s’enfrontava a la inseguretat alimentària.
“El desaprofitament d’aliments és una tragèdia mundial. Milions de persones passaran fam avui a causa del desaprofitament d’aliments a tot el món”, ha denunciat aquest dimecres en la presentació de l’informe la directora executiva del Pnuma, Inger Andersen.
L’informe sobre l’Índex de Desaprofitament d’Aliments 2024, realitzat conjuntament amb l’organització associada WRAP, es titula “Pensa, menja, estalvia. Seguiment dels avanços per a reduir a la meitat el desaprofitament mundial d’aliments”.
L’estudi presenta una estimació mundial sobre el desaprofitament d’aliments en l’àmbit de detallistes i consumidors, a més de suggerir unes millors pràctiques a fi de reduir a la meitat el desaprofitament per a 2030 d’acord amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) fixats per les Nacions Unides.
Segons el Pnuma, en 2022 es van generar 1.050 milions de tones de residus alimentaris (incloses les parts no comestibles), la qual cosa suposa 132 quilograms per càpita i gairebé una cinquena part de tots els aliments disponibles per als consumidors.
Del total d’aliments malgastats, el 60% (631 milions de tones) prové de les llars de tot el món, un 28% dels serveis d’alimentació i un 12% del comerç al detall.
Cada persona va malgastar 79 quilograms de menjar a l’any, i en les llars es va malgastar cada dia l’equivalent a mil milions de menjars, o dit d’una altra forma, 1,3 menjars diaris per a les persones afectades per la fam en el món.
De l’estudi es dedueix que els països de diferents nivells d’ingressos malgasten una quantitat similar d’aliments per persona.