Tradicions
Mones a punt
Les mones posen avui el punt i final dolç a les vacances de Setmana Santa. Aparadors i neveres de pastisseries del país bullen avui d’activitat, amb les lleixes plenes i la previsió del sector de vendre fins a 800.000 unitats del tradicional pastís de Pasqua, només a la demarcació de Barcelona.
Des de fa dies, les pastisseries ja està venent les mones pels costums canviants de la societat, de comprar-la quan es pot i consumir-la quan es vol, però el dia assenyalat del retrobament entre padrins i fillols és avui.
D’aquesta manera, i seguint el costum establert, avui a les comarques de Ponent es reviurà la tradició d’anar a menjar la mona al camp, fora de casa, en una jornada familiar i festiva. És tant el costum que fins i tot l’Ajuntament de Tàrrega reobrirà avui el càmping perquè la gent hi pugui anar a menjar el dolç.
La tradició d’enguany ve marcada per una altra tradició, la de l’increment de preus de la matèria primera, en aquest cas el cacau que, durant el darrer any, s’ha triplicat el seu cost. Els pastissos que es poden comprar avui van des de la fantasia creativa i desbordant dels pastissers, amb personatges de la vida real i fictícia convertits en figura que es menja, com Aitana Bonmatí o Goku, fins al clàssic tortell de brioix, amb dos plomalls i un ou dur al centre.