Descobrint Caterina Albert
L’Espai Víctor Català de l’Escala, un ambiciós projecte amb tres zones, és a la recta final i se n’inicia la museïtzació
El Clos del Pastor, la casa on el seu nebot va preservar el fons d’Albert, serà la clau de volta que permetrà aprofundir en l’autora
El coneixement i l’estudi de la vida i obra de l’escriptora i artista Caterina Albert (l’Escala,1869 -1966), coneguda amb el nom de ploma de Víctor Català, farà aquest any un pas definitiu amb l’acabament de l’Espai Víctor Català, que l’Ajuntament de l’Escala porta a terme –en la seva darrera fase– a la casa Clos del Pastor. Aquest és un projecte que vol ajudar a comprendre l’autora de Solitud (1905), obra literària cabdal del modernisme.
La directora del Museu de l’Anxova i la Sal i arxivera municipal, Lurdes Boix, explica que es tancarà així el cercle d’una ambiciosa proposta que, amb el nom d’Espai Víctor Català, permetrà resseguir la trajectòria de l’escriptora a través de tres zones molt definides: la primera, la capella de Santa Reparada; la segona, la casa Alfolí, un edifici del segle XVIII, on hi ha el fons documenta de l’autora, i, finalment, el tercer, aquest que ara s’acabarà, el Clos del Pastor, concretament recuperant especialment la caseta situada al jardí, on el nebot tenia el fons. Tots, i, segons Boix, cadascun amb la seva pròpia idiosincràsia, “són clau per fer una immersió en el món d’aquesta autora”. Al Clos del Pastor, en una actuació que ha costat 675.000 euros –55.000 de museïtzació–, s’han recuperat, entre altres elements, els bancs modernistes, catalogats com a béns mobles, després d’anys de degradació. Aquesta actuació, que va costar prop de 90.000 euros, de fet, va marcar l’inici.
El regal d’una admiradora
Aquesta finca, també anomenada Casa de Víctor Català, va ser condicionada amb la tanca exterior l’any 1915. Una admiradora de l’autora, Antònia Bartomeu i Baró, en morir el 1934, la hi va llegar com a agraïment a la seva amistat i a les moltes tertúlies que s’hi havien fet. El nebot de l’escriptora, el prestigiós músic Lluís Albert, va saber, amb tenacitat i amb recursos propis, respectar durant més de cinquanta anys la integritat del fons. Albert en va habilitar una part, a manera de museu, permetent la consulta dels investigadors a hores concertades. El pas del temps i l’edat el van portar a vendre la casa i, també, a cedir el fons de l’autora a l’Ajuntament.
El projecte de museïtzació, que ja s’ha posat a licitació, ha anat a càrrec de BBCR, estudi on treballa l’escalenca Rosa Ros, premi Gaudí pel film El fotògraf de Mauthausen (2019) i gran coneixedora de l’obra literària d’Albert. L’objectiu, ara sí, és fer-hi un petit museu, amb un audiovisual que explicarà la trajectòria vital, intel·lectual i artística de l’escriptora. L’espai exterior, el jardí, es destinarà a la celebració d’actes relacionats amb l’autora o a altres activitats culturals. Per fer atractiva la visita, també s’ha rehabilitat torre quadrada a la qual s’accedeix a través de l’escala del jardí, que permetrà tenir unes grans vistes de l’Escala.
“Estem davant d’un autora extraordinàriament actual”
L’alcalde de l’Escala, Josep Bofill, destaca la importància d’aquesta actuació, no només per fer un homenatge a l’escriptora, sinó per l’impuls que representarà per a la divulgació d’una autora extraordinàriament actual que cal reivindicar per a les futures generacions.