Societat

Soroll, brutícia i pols a l'estació de Pàdua

La notícia del lector

Les obres a la via pública acostumen a ser motiu de queixa per part de veïns i comerciants. El problema s'agreuja quan els treballs de millora s'allarguen indefinidament i sembla que mai s'acaben. És el problema que pateixen al carrer Balmes de Barcelona a l'alçada del carrer Pàdua.
Fa més d'un any i mig, des del maig del 2006, que Ferrocarrils de la Generalitat va iniciar les obres de remodelació de l'estació de Pàdua de la línia del Tibidabo per tal de construir-hi dos ascensors: un de l'andana al vestíbul i l'altre del vestíbul al carrer.

El que en principi semblava que havien de ser unes obres ràpides i sense més importància s'han acabat convertint en un autèntic malson per als comerciants de la zona. "Cada dos per tres aixequen el carrer per fer-hi obres, però aquesta vegada s'han passat", afirma la Sílvia Rovirosa, propietària de la botiga d'il·luminació RG Iluminación.

Les obres als dos costats del carrer Balmes fan que l'aparador de la botiga no sigui visible i la Sílvia assegura que les vendes han disminuït. "La gent ens diu que no pot venir perquè ara no té on parar el cotxe un moment per venir a buscar els llums", diu indignada mentre assenyala l'enorme reixat cobert amb una lona verda que envolta el seu establiment.

Tapiats
Al setembre havien de parlar a crits amb els clients a causa del soroll de les màquines foradadores i a l'estiu un tapiat de fusta els impedia veure la llum del dia. Fins i tot van haver d'anar a reclamar a l'Ajuntament per uns llums que havien resultat tacats de fang i aigua. "Si m'han protegit la botiga és perquè jo ho he demanat", es queixa la Sílvia.

Traslladar la botiga
D'altres ho tenen més clar i han decidit tirar pel dret. Porta per porta de la botiga d'il·luminació hi trobem actualment un local en lloguer on s'hi pot veure un cartell que informa del trasllat d'una immobiliària. La responsable de Finques Vives, Roser Lorda, assegura que les obres de Pàdua eren tan molestes que els van obligar a marxar al carrer Bailèn. "Feia temps que ho pensàvem i les obres ens han fet accelerar els tràmits", explica la Roser, que assegura que abans no podien parlar per telèfon amb els clients a causa del soroll.

En César Ruiz, responsable del Restaurant Azul, també està cansat dels inconvenients i perjudicis de les obres. El seu establiment es troba just davant d'un terreny ple de runa. "El que fa més ràbia és que tot aquest espai l'utilitzen per aparcar els cotxes particulars dels obrers", es queixa en César, que assegura que la gran majoria de material no s'utilitza.

El tram del carrer Pàdua tocant a Balmes ha quedat reduït a piles de deixalles que fan que la vorera quedi amagada a la vista de tothom, "un espai que dóna impunitat als lladres" segons en César, que denuncia dos robatoris des que es van iniciar les obres.

A l'altra banda del carrer Balmes la situació ha millorat després de mesos d'angoixa. A la botiga de mobles Ferrux ja tornen a tenir els clients habituals després que durant molt temps la gent els truqués per demanar si havien tancat. "Estem oberts des de 1993 i mai ens havia passat una cosa així", assegura en Joan Daudé, responsable de la botiga, que explica que durant molts mesos van tenir l'aparador completament anul·lat per les reixes de les obres.

En Joan, com la resta de comerciants, entén que les obres per posar ascensors a l'estació són necessàries, però el que consideren inacceptable és que durin tant temps. "Si sabien que tardarien tant, perquè no van pensar a compensar-nos?" es pregunta el Joan, que es queixa de la falta d'informació per part de l'Ajuntament i de Ferrocarrils de la Generalitat.

Normalitat
El departament de Política Territorial i Obres Públiques ha assegurat a l'AVUI que està previst que les obres acabin a finals de gener del 2008 i reconeixen el retard d'unes obres que havien de durar només vuit mesos. Des del departament de la Generalitat atribueixen la durada imprevista dels treballs de remodelació al fet que s'ha de combinar amb la circulació de ferrocarrils.

Les obres a l'estació de Pàdua formen part d'un pla de la Generalitat per tal d'adaptar a persones amb mobilitat reduïda totes les estacions de ferrocarrils i metro de la ciutat de Barcelona. Més de la meitat d'estacions de la xarxa pública ja disposa d'ascensors.

Aquesta informació ha estat elaborada gracies a la col·laboració de Silvia Rovirosa, veïna de S. Gervasi.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.