Societat

Vaixells amb aigua dessalada procedent d'Almeria arribaran a Barcelona al maig

Sequera

Els vaixells cisterna que transportaran aigua des de la planta dessalinitzadora de Carboneras, a Almeria, fins a Barcelona, arribaran a la capital catalana el mes de maig vinent, en cas que persisteixi l'extrema sequera que pateix Catalunya, segons que ha avançat avui el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar.
Baltasar ha explicat en roda de premsa que el transport d'aigua dessalada fins al port de Barcelona, juntament amb les obres i actuacions que ha impulsat la Generalitat per fer front a la sequera, permetrà allunyar el fantasma de les restriccions d'aigua en l'àmbit domèstic, com a mínim fins al juny, uns tres mesos més tard de la previsió inicial.

El conseller, això no obstant, ha indicat que Carboneras no és l'únic punt des del qual el govern català es planteja portar aigua, ja que també existeix la possibilitat d'obtenir aigua procedent del riu Roine, al sud de França, de Tarragona i d'"altres llocs de l'arc mediterrani" que no ha volgut revelar.

En qualsevol cas, el departament de Medi Ambient està executant ja els tràmits necessaris per disposar de les infraestructures de connexió que caldran per a la descàrrega d'aquestes possibles aportacions d'aigua mitjançant vaixells, de manera que la potable passi directament a la xarxa de subministrament i la "crua" (sense potabilitzar) a la planta potabilitzadora.

Aquestes actuacions, que ja estan en marxa, estaran operatives al mes de març per rebre, en cas que calgui, els primers vaixells cisterna, que arribaran al port de Barcelona a principis de maig, segons les previsions de la Generalitat.

Poca pluja
L'escassetat de precipitacions que pateix Catalunya des de l'any passat ha deixat els embassaments en una situació "altament preocupant", al 25,5 per cent de la seva capacitat màxima, i a totes les conques internes en fase d'excepcionalitat, la prèvia a la d'emergència, que preveu talls d'aigua en l'àmbit domèstic.

Per evitar arribar a aquesta situació, la Generalitat ha destinat uns cent milions d'euros a l'impuls de diverses actuacions "pal·liatives", consistents, bàsicament, en la recuperació de pous i aqüífers, la reutilització d'aigües o la reducció de dotacions, sobretot en l'ús agrari.

Aquestes mesures, amb l'aportació d'aigua en vaixells, permetran aportar fins a un total de 10 hectòmetres cúbics addicionals mensuals, cosa que representa gairebé la meitat del consum actual.

El conseller Baltasar ha agraït especialment la capacitat d'estalvi en el consum que han demostrat els ciutadans i ha fet una crida a tots els sectors per seguir fent un ús eficient de l'aigua davant una sequera sense precedents.

Per contribuir a aquest objectiu, Medi Ambient repartirà els pròxims dies 19 i 20 de gener, encartats en els principals diaris nacionals i comarcals, més de 650.000 dispositius d'estalvi d'aigua per a les aixetes domèstiques, capaços de reduir fins a un set per cent el consum a les llars.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.