Societat

societat

L’esclavitud dels segles XV i XIX, a debat al Museu de l’Escala

Un simposi internacional analitzarà a l’Escala el fenomen de l’esclavitud entre els segles XV i XIX, posant el focus en com han de tractar aquesta temàtica les institucions i els museus. Al simposi s’estrenarà a Catalunya el film A ilha dos Escravos i es farà la inauguració de l’exposició Monuments de la ruta de l’esclavatge.

La directora del Museu de la Sal i l’Anxova, Lurdes Boix, detalla que les xifres són impressionants: el tràfic negrer a través de l’oceà Atlàntic es va fer durant quatre-cents anys. Es calcula que uns quinze milions de persones varen arribar esclavitzades a les colònies americanes, però les víctimes són moltes més si es té en compte els que morien pel camí. Aquest comerç d’esclaus va enriquir enormement els països europeus, així com les ciutats i els colons americans. L’objectiu del simposi, que es farà el 17 de maig al Mascle, és dialogar amb especialistes internacionals de primer nivell sobre dos temes: per una banda, el paper dels museus per incorporar el relat de l’esclavatge a les exposicions permanents i, per l’altra, un debat amb antropòlegs, historiadors i immigrants africans sobre les seqüeles que se’n deriven, com el racisme i els seus estereotips, la desigualtat social i els patrons discriminatoris.

Amb noms i cognoms

Pere Manegat Sellés, nascut el 1788 a l’Escala i negrer, va fundar el 1839 la primera factoria espanyola d’esclaus a Cabinda –actual Angola–. Aquell mateix any, Manegat és jutjat a Sierra Leone, on és declarat culpable de tràfic negrer i se li confisca la goleta Isabel. També aquell mateix any, un 2 de juliol, es produeix la revolta, liderada Sengbe Pieh , de 53 esclaus al vaixell espanyol Amistad . Arribats a la costa dels Estats Units i després del judici, el Tribunal Suprem els va declarar lliures el març de 1840.Aquest simposi s comptarà amb Gustau Nerín Abad, antropòleg i historiador; Elvira Mata, presidenta honorària de l’Associació de Museus Marítims de la Mediterrània i exdirectora del Museu Marítim de Barcelona; Eloy Coly, gerent i conservador en cap de la Maison des Esclaves de Gorée (Senegal); Hassoum Ceesay, historiador, director general i conservador dels museus de Gàmbia i Christian Block, del Museu d’Aquitània de Bordeus (França). També es hi assistiran Aliou Diatta (Senegal) i Ibrahim Fatajó (Gàmbia), dos immigrants africans residents a Catalunya



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.