Societat
Dormiran a la plaça de la Vila per exigir sostre a Badalona
Passen els dies i la situació no s’arregla. Els usuaris de l’alberg municipal per a persones sense llar que va tancar les portes el 29 d’abril, Can Bofí Vell, estan al carrer, però volen reivindicar el recurs habitacional que han perdut. De fet, s’estan movent per portar els seus casos als jutjats. L’alberg va tancar, recordem, per un deute milionari contret pel consistori i que va fer que la cooperativa Suara digués prou. D’altra banda, i fins avui, l’Ajuntament i la Generalitat no s’han posat d’acord, mentre asseguren que estan explorant alternatives. No es parla tampoc de nova licitació ni de quan tornarà a obrir. Ni d’on poden anar aquestes persones que hi vivien. Res. Els desallotjats, que han tornat a situació de carrer, estan sent atesos per les entitats, a través de la plataforma Badalona Acull i també pels serveis socials municipals –tot i que no disposen de cap recurs per fer front a l’emergència–. Fa setmanes, les organitzacions –privades– que formen part de la Taula Sense Llar de Badalona van alertar que només tenen un centenar d’allotjaments i estan ocupats.
Els expulsats de Can Bofí Vell, que estan dispersos per la ciutat, s’estan organitzant per fer una concentració a la plaça de la Vila demà al vespre. Volen també dormir allí, per fer més visible la seva situació. Aquesta idea de reivindicació ha sortit d’un dels usuaris, Sergio, que ahir explicava: “Jo feia poc més de tres anys que vivia a Can Bofí Vell i en el meu cas, com en el d’altres, ja es parlava de buscar feina i de la possibilitat d’anar a una habitació.” Fos quin fos el projecte que hi hagués per a cadascun d’ells, ha quedat estroncat. Ara mateix, Sergio ha buscat recer en un espai esportiu, amb un altre company. I recorre la ciutat buscant la manera d’alimentar-se. “Del futur que tenia, ara només em queda la meva referent [treballadora social]”.
Avui a la tarda, tant els afectats pel tancament de Can Bofí Vell com les entitats de Badalona Acull i altres voluntaris que volen donar un cop de mà es trobaran a dos quarts de sis al centre cívic de Can Pepus per preparar pancartes.
Pràcticament des del començament de la crisi, la síndica de greuges de Catalunya hi ha estat al damunt, a través del director de Drets Socials de l’organisme, Jordi Sànchez. En paral·lel, i acompanyats per les entitats, els afectats han decidit denunciar individualment l’Ajuntament badaloní –com hem comentat a l’inici–, per la inacció que ha dut a aquesta crisi. Ara estan en la fase de recollida de dades de cadascun dels afectats i de consulta legal. També faran denúncies individuals a la sindicatura.
Estat de salut precari
Un dels molts aspectes que preocupen de les 44 persones que han tornat al carrer és la seva salut. Moltes de les quals són fràgils, en aquest sentit, i presenten patologies diverses. De fet, en aquestes setmanes n’hi ha hagut que han estat ingressats, encara que sigui per unes hores, a l’hospital universitari Germans Trias i Pujol, Can Ruti. Sobre aquest punt, a l’hospital explicaven dilluns: “És cert que hi ha usuaris de l’alberg i del menjador social que estan venint a l’hospital, però nosaltres només podem ingressar aquelles persones que tenen patologies que realment necessiten un ingrés. Estem iniciant contactes des de la nostra unitat de treball social amb la resta d’administracions per donar cobertura a les casuístiques que ens van arribant.”