Tot Recordant
Jacqueline Kennedy, la primera dama més jove de la història dels Estats Units
Icona de la moda i una de les dones més populars de la premsa rosa durant la segona meitat del segle XX
Avui fa trenta anys de la mort de Jacqueline Lee Bouvier, esdevinguda Jacqueline Kennedy arran del seu matrimoni amb John Fitzgerald Kennedy, president dels Estats Units, i posteriorment Jacqueline Onassis, a partir del seu casament amb el magnat grec Aristotelis Onassis.
Va néixer en una família de l’alta societat novaiorquesa i era coneguda amb el diminutiu de Jackie. Tot i que estava promesa amb el corredor de borsa John Husted Jr., el 12 de setembre del 1953 va casar-se amb John F. Kennedy, aleshores un jove senador i una de les estrelles del Partit Demòcrata. Van tenir quatre fills: Arabella (que va morir abans de néixer, el 1956), Caroline (1957), John (1960-1999) i Patrick (que va morir el mateix any de néixer, 1963).
El 1961 J.F. Kennedy va esdevenir el 35è president dels Estats Units d’Amèrica i ella va convertir-se en la primera dama més jove de la història. A partir d’aquest moment, la seva vida va ser el centre d’atenció del públic i especialment de la premsa rosa, ja que hi havia rumors que el seu marit era un faldiller. Un dels primers grans projectes que va dur a terme va ser la redecoració de la mateixa Casa Blanca, que la considerava buida de contingut històric, i, entre d’altres, va col·locar-hi retrats originals de Thomas Jefferson i Benjamin Franklin. També va planificar nombrosos actes socials amb el seu marit. Tots dos apreciaven l’art, la música i la pintura, i van fer sopars i festes amb diversos artistes. Paral·lelament, Jackie va esdevenir una icona de la moda, tant a escala nacional com internacional. Els seus accessoris com els mocadors, els guants, les bosses de mà amb cadena, els cinturons, i també els seus colors terrosos i vermells, van crear tendència, fins al punt que moltes personalitats famoses d’avui dia encara s’hi inspiren.
El 22 de novembre del 1963, l’atmosfera a la plaça Dealey de Dallas va canviar de sobte quan diversos trets van trencar la calma. Al cotxe descapotable hi viatjaven ella, el seu marit i el governador de Texas i la seva esposa. Kennedy va ser assassinat, i la imatge del seu cadàver va quedar gravat a les retines dels assistents. La temprança que va mostrar Jackie en els moments posteriors a l’assassinat va fer que es guanyés l’admiració del món sencer. En el funeral va ser l’encarregada d’encendre la flama a la tomba del seu marit al cementiri d’Arlington, i el diari The London Evening Standard va escriure: “Jacqueline Kennedy ha donat al poble americà una cosa que sempre havien desitjat: majestuositat.” Unes setmanes després va concedir una entrevista a la revista Life, i a partir d’aquell moment es va passar un any sencer sense fer cap més aparició pública.
El 1968, el germà de Kennedy també va ser assassinat i Jackie va decidir abandonar el país, junt amb els seus fills, per por d’una possible persecució dels Kennedy. Aquell mateix any, a Grècia, es va casar amb el magnat Aristotelis Onassis. Van tenir alguns problemes i de seguida la relació es va anar deteriorant, fins al 1975, quan Onassis, que ja preparava els papers del divorci, va morir. A Jackie li va quedar d’herència 26 milions de dòlars. Va retornar als EUA i va ser directora adjunta de l’editorial Viking Press i posteriorment de la Doubleday Co, on un dels seus millors èxits va ser convèncer Michael Jackson perquè escrivís les seves memòries, Moonwalk.
Va morir de càncer a l’edat de 64 anys i va ser enterrada al costat del seu primer marit. La gran reserva d’aigua de Central Park va ser anomenada Jacqueline Kennedy Reservoir.