Societat

SOCIETAT

A la recerca de vinya més resilient al canvi climàtic al Bages

Els viticultors busquen fórmules per adaptar-se als fenòmens meteorològics

El canvi climàtic afecta a tots els sectors, també al de la vinya. Els viticultors del Bages busquen adaptar-se i fer un cultiu més resilient. “Si volem continuar fent vins, hem de treballar molt, ser més professionals, eficients i ajustar els recursos”, assegura Josep Maria Claret, del Celler Collbaix. En aquesta línia, Miquel Palau, del celler Abadal, apunta a l’ACN: “És l’únic camí per continuar fent el que volem: fer vinya al Bages”. Els viticultors no només temen la sequera, també les pluges torrencials o les temperatures extremes. Per fer-hi front, proven d’altres maneres de cultivar com deixar de llaurar o posar cobertes, una espècie de mantell que evita l’evaporació de l’aigua i protegeix la terra de la calor. En el cas del celler Collbaix, per exemple, Claret apunta que el que més els preocupa són “les temperatures massa altes i les sequeres prolongades”. Han optat per fer cobertes entre la vinya, però des de fa un temps, a més, també han implantat reg en files alternes. “Fins fa un temps això al Bages era impensable”, destaca.

Les glaçades és un dels fenòmens que afectarà la producció de raïm d’aquest any. Tot i això, el sector confia que les dades no seran inferiors a les de l’any passat ja que, a diferència de l’última campanya, aquest any la meteorologia -amb pluja i temperatures suaus- “està ajudant”, segons destaca Miquel Palau, enòleg del celler Abadal. “Jo no vull marxar del Bages. Jo hi vull seguir treballant perquè el Bages és terra de vi des de fa anys, i hem de fer el que portem fent des de fa molt temps”, explica Palau, que afegeix: “El canvi climàtic s’està accelerant i nosaltres hem d’accelerar la nostra capacitat d’adaptació”. El col·lectiu prova tècniques per aconseguir una vinya més resistent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia