sanitat
Amnistia Internacional alerta que l’accés a l’atenció primària a Catalunya ha empitjorat
Només un 21% de la població obté cita entre les 24 i les 48 hores de demanar-la
L’organització adverteix que s’estan posant “en risc drets humans”
Per molts plans de xocs que anuncia el departament de Salut per resoldre els problemes a l’atenció primària, l’atenció no només no millora sinó que va a pitjor. Un informe d’Amnistia Internacional (AI) alerta precisament d’aquest empitjorament en l’accés a la primària durant l’últim any a Catalunya. Amb dades de l’any 2023, afirma, només un 21% de la població obté cita entre 24 i 48 hores després de demanar-la quan l’any 2022 ho aconseguia el 28%. L’organització adverteix que aquesta major dificultat d’accés posa “en risc drets humans”.
Amnistia assenyala que Catalunya és una de les onze comunitats autònomes on s’ha reduït aquest percentatge i que es troba per sota de la mitjana estatal, que també ha baixat. El 2023, el 21,4% de les persones van obtenir cita en menys de dos dies, com recomana el Marc Estratègic d’Atenció Primària i Comunitària (26,8% el 2022).
Amnistia Internacional ha publicat aquest dimarts una anàlisi amb motiu que fa un any es van celebrar eleccions en diversos territoris de l’estat espanyol i una de les principals conclusions és que “s’està produint una clara tendència al retrocés en drets en algunes comunitats autònomes”.
L’organització atribueix aquest retrocés, d’una banda, a iniciatives per recular en memòria històrica en algunes comunitats: l’Aragó, Castella i Lleó, Comunitat Valenciana, Illes Balears, Cantàbria i Extremadura. Aquests retrocessos o intents, alerta, “posen en risc el dret a la veritat, la justícia i la reparació de les víctimes de les greus violacions de drets humans comeses a Espanya durant la Guerra Civil i el franquisme i de les seves famílies”. De l’altra, Amnistia adverteix que l’accés a l’atenció primària s’ha “deteriorat”.
Amnistia Internacional insta les comunitats autònomes a complir amb l’obligació d’”aconseguir progressivament la plena realització del dret a la salut” i els demana que incrementin la inversió sanitària i en prioritzin l’atenció primària per reforçar les plantilles, millorar la infraestructura i els recursos materials dels centres.
També reclama al govern espanyol que reforci el Sistema Nacional de Salut i en prioritzi la primària. A més, li demana un mecanisme de finançament en l’àmbit de l’atenció primària per reduir les llistes d’espera i que el Ministeri de Sanitat convoqui una nova reunió del Consell Interterritorial de Salut per abordar aquestes qüestions.