Societat

sanitat

Amnistia Internacional alerta que l’accés a l’atenció primària a Catalunya ha empitjorat

Només un 21% de la població obté cita entre les 24 i les 48 hores de demanar-la

L’organització adverteix que s’estan posant “en risc drets humans”

Per molts plans de xocs que anuncia el departament de Salut per resoldre els problemes a l’atenció primària, l’atenció no només no millora sinó que va a pitjor. Un informe d’Amnistia Internacional (AI) alerta precisament d’aquest empitjorament en l’accés a la primària durant l’últim any a Catalunya. Amb dades de l’any 2023, afirma, només un 21% de la població obté cita entre 24 i 48 hores després de demanar-la quan l’any 2022 ho aconseguia el 28%. L’organització adverteix que aquesta major dificultat d’accés posa “en risc drets humans”.

Amnistia assenyala que Catalunya és una de les onze comunitats autònomes on s’ha reduït aquest percentatge i que es troba per sota de la mitjana estatal, que també ha baixat. El 2023, el 21,4% de les persones van obtenir cita en menys de dos dies, com recomana el Marc Estratègic d’Atenció Primària i Comunitària (26,8% el 2022).

Amnistia Internacional ha publicat aquest dimarts una anàlisi amb motiu que fa un any es van celebrar eleccions en diversos territoris de l’estat espanyol i una de les principals conclusions és que “s’està produint una clara tendència al retrocés en drets en algunes comunitats autònomes”.

L’organització atribueix aquest retrocés, d’una banda, a iniciatives per recular en memòria històrica en algunes comunitats: l’Aragó, Castella i Lleó, Comunitat Valenciana, Illes Balears, Cantàbria i Extremadura. Aquests retrocessos o intents, alerta, “posen en risc el dret a la veritat, la justícia i la reparació de les víctimes de les greus violacions de drets humans comeses a Espanya durant la Guerra Civil i el franquisme i de les seves famílies”. De l’altra, Amnistia adverteix que l’accés a l’atenció primària s’ha “deteriorat”.

Amnistia Internacional insta les comunitats autònomes a complir amb l’obligació d’”aconseguir progressivament la plena realització del dret a la salut” i els demana que incrementin la inversió sanitària i en prioritzin l’atenció primària per reforçar les plantilles, millorar la infraestructura i els recursos materials dels centres.

També reclama al govern espanyol que reforci el Sistema Nacional de Salut i en prioritzi la primària. A més, li demana un mecanisme de finançament en l’àmbit de l’atenció primària per reduir les llistes d’espera i que el Ministeri de Sanitat convoqui una nova reunió del Consell Interterritorial de Salut per abordar aquestes qüestions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

crisi migratòria

Frontex veu amb preocupació les xifres de la Ruta Canària

barcelona
Olot

El PSC recull firmes per millorar els horaris de bus

Olot
estat espanyol

Intercepten un narcosubmarí a la costa de Cadis

barcelona
SALUT

Inicien els tràmits per la licitació del concurs d’idees del Campus de Salut

SALT
Mobilitat

Barcelona premia dos projectes d’intel·ligència artificial aplicats als autobusos

Barcelona
SOCIETAT

Igualada omplirà el cel amb una cinquantena de globus aerostàtics

Igualada
trànsit

Taxa d’alcohol més baixa i patinets elèctrics a partir dels 16 anys

barcelona
SERVEIS

El servei de Bicibox, per aparcar bicicletes i patinets, arriba a Sant Andreu de la Barca

Sant Andreu de la Barca
educació

Educació envia ara lectures recomanades per al batxillerat

barcelona