Societat

societat

Torna Benvinguts a Pagès. La Festa!

La festa se celebrarà aquest cap de setmana 1 i 2 de juny

Més de 450 explotacions, elaboradors, restaurants i allotjaments rurals participen a la festa de la pagesia catalana

Benvinguts a Pagès. La Festa tindrà lloc aquest proper cap de setmana 1 i 2 de juny arreu de Catalunya. Més de 450 experiències agroturístiques (prop de 90 explotacions, 150 allotjaments, 50 promotors d’activitats, 10 elaboradors i més de 150 restaurants) s’organitzaran de forma simultània per obrir les seves portes i oferir als visitants l’experiència de la realitat de pagès.

Les places per participar en les diferents experiències que s’organitzen al llarg del territori són limitades, per tant, cal apuntar-s’hi. Enguany, el visitant major de 15 anys haurà de fer un pagament de 2 euros en concepte de reserva. Es tracta d’un pagament simbòlic, que garanteix la reserva de la plaça i reivindica la feina dels pagesos i pageses, que durant el cap de setmana rebran milers de visitants, i han d’organitzar el seu horari, segons la quantitat de persones apuntades a cada activitat.

Benvinguts a Pagès La Festa, és una proposta agroturística lúdico-pedagògica que vol remarcar la tasca essencial del sector primari i divulgar l’origen i la importància del consum i compra de productes de proximitat, així com la feina dels professionals del sector alimentari a la societat que permeten conformar un sistema alimentari sostenible, segur, resilient, saludable i d’accés universal.

El públic tindrà l’oportunitat de descobrir projectes empresarials arrelats al territori i que contribueixen al desenvolupament local i econòmic de les zones rurals; conèixer les persones que elaboren els productes que podran tastar i comprar directament a les explotacions; viure una experiència de turisme de proximitat; i, degustar la cuina catalana i tradicional als restaurants que formen part de l’oferta d’enguany.

Els visitants podran gaudir d’experiències molt diverses, com ara degustar els vins i caves ecològics del Celler Suriol del Penedès, veure el ramat de 300 cabres de l’Aubagueta, una explotació ramadera familiar que elabora formatges ecològics artesanals a la Segarra, descobrir les verdures i les fruites per L’Hort d’en Dídac a la zona de Mataró, passejar pels camps de la cooperativa de treball i iniciativa social L’Olivera a l’Urgell o bé, conèixer el Banc de les Llavors de la Roda de Ter, a Osona.

La missió és acostar productors i consumidors, fent valdre els atributs diferencials del conjunt d’empreses participants, generant complicitats i vincle entre els productors, elaboradors, restauradors i consumidors i apropant el món urbà i la pagesia.

Estimar el planeta

La proposta segueix amb la ferma voluntat de ser responsable amb el planeta, per aquesta raó, s’han impulsat més eines i recursos en pro a la sostenibilitat i per reduir la petjada de carboni amb accions i propostes dirigides als futurs visitants.

Per una banda, es proporciona informació als participants dels diferents punts verds de recàrrega de vehicles elèctrics arreu del territori a través de la web Electromaps, amb la finalitat de promoure una mobilitat elèctrica, verda i sostenible.

D’altra banda, també es fa pedagogia als visitants de la utilització del transport col·lectiu, mitjançant la plataforma de car sharing Som Mobilitat, amb la finalitat d’organitzar-los en xarxa, poder reduir el nombre de desplaçaments i fer un ús responsable del transport.

Elaboradors alimentaris

A més a més, aquest any, gràcies a l’èxit de la prova pilot que es va posar en marxa el 2023, la categoria d’elaboradors alimentaris ha passat a estendre’s a tot Catalunya. És una aposta per la visibilització i el reconeixement dels productes catalans, que té l’objectiu de promocionar els projectes empresarials i l’oferta alimentària dels elaboradors del territori català i donar a conèixer els processos d’elaboració de productes en obradors de Catalunya. Es tracta, doncs, d’empreses que no produeix directament el producte agrari, però que compren la matèria primera a productors locals, per poder elaborar els seus propis productes.

Així mateix, a la web s’han incorporat millores d’usabilitat, perquè els agents puguin gestionar més còmodament les reserves que reben i, també d’informació, afegint els punts de venda físics o digitals dels diferents participants de La Festa perquè el públic pugui continuar comprant els seus productes, després de la fita.

Benvinguts a Pagès La Festa fan palès aquest potencial va rebre l’any passat 36.000 visitants a les més de 100 explotacions agroalimentàries, 115 allotjaments de turisme rural, 220 restaurants, 65 activitats complementàries i 5 elaboradors alimentaris i petits artesans, que hi van participar.

20% del PIB

El sector agroalimentari ja representa el 20% del PIB –el 19,7%, concretament– i es consolida com el més important de la indústria catalana per volum de negoci i treballadors, generant una facturació agregada de 48.231 milions d’euros i ocupant a 175.600 persones, segons l’estudi ‘El sector agroalimentari a Catalunya’, elaborat per ACCIÓ–l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball– i Prodeca, l’empresa pública promotora dels aliments catalans del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El TSJC obliga Cerdanyola a tramitar la segregació de Bellaterra

Cerdanyola del Vallès
gastronomia

Obre la gelateria d’Albert Adrià a la Rambla

Barcelona

Un estudi demanat per l’Ajuntament revela un nivell alt de plom

BONMATÍ

Condemnen l’ICS a pagar 200.000 euros per una negligència mèdica mortal

Barcelona

Inicien aquest mes les obres d’un nou pont a la C-38 entre Sant Pau i Camprodon

SANT PAU DE SEGÚRIES
europa

Alemanya suspèn projectes climàtics per un possible frau a la Xina

barcelona
salut

Jubilació per a Carmen Cabezas, una de les gestores de la pandèmia i la vacunació

barcelona

Tractament al Segre per combatre la plaga de mosca negra

Lleida

Cinc pirotècnies al 52è concurs internacional de Focs d’Artifici de la Costa Brava

BLANES