Societat

L'Audiència obliga a revelar els noms de dones que van avortar a les clíniques del doctor Morín

Tribunals

La titular del jutjat d'instrucció número 33 de Barcelona, Elena Castelló, haurà de revelar el nom de la vintena de dones que van avortar a les clíniques dirigides pel doctor Carles Morín i que van declarar com a imputades a la causa oberta contra diversos professionals d'aquests centres per presumptes il·legalitats en la pràctica de les interrupcions de l'embaràs. Així ho va ordenar ahir la secció novena de l'Audiència de Barcelona, que considera que és necessari fer pública la identitat d'aquestes dones per tal de garantir el dret de defensa dels acusats.

En un principi, la jutge va decretar secret de sumari. Més endavant, el 7 de març passat va decretar-ne l'aixecament, però només parcial, per tal de preservar la intimitat de les dones "davant del temor d'eventuals represàlies". La magistrada va al·legar llavors que les imputades podrien haver avortat sense saber que ho feien al marge de la llei i que, per tant, la seva identitat havia de ser preservada com la de qualsevol pacient, tal com estableixen les lleis de sanitat i de protecció de dades.

No obstant això, i en resposta a un recurs interposat per un dels acusats, el doctor Dimas Arvin C.O., en què demanava la supressió del manteniment del secret parcial de sumari, l'Audiència recorda, d'una banda, que les dones van declarar com a imputades i no pas com testimonis protegits, i, de l'altra, que el secret sumarial és una mesura excepcional que no pot anar "més enllà dels límits imprescindibles". Segons l'acte, el desconeixement de la identitat de les dones "genera indefensió a una part dels imputats".

Aquest és el tercer cop que la sala novena de l'Audiència es pronuncia sobre l'aixecament total del secret del sumari de les actuacions. No obstant, la decisió de la jutge de mantenir l'anonimat de les dones compta amb suport de la Fiscalia Superior de Catalunya, que entén que n'hi ha prou amb l'aixecament parcial del sumari per garantir el desenvolupament correcte de la investigació.

L'Audiència ordena l'aixecament "immediat" i total del secret de sumari, cosa que no hauria d'impedir que es continuï protegint el dret a la intimitat de les pacients imputades "en relació amb persones alienes al procés penal".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Més de cinc milions de fons europeus per reformar l’Hospital de Berga

Berga
estat espanyol

L’Audiencia Nacional cita com a testimoni en el cas Koldo Javier Hidalgo

barcelona

Barcelona podria cobrir el 90% del consum elèctric amb plaques solars

Barcelona
SOCIETAT

53 milions del fons de transició nuclear pendents de distribuir entre 96 municipis

Ascó
ADMINISTRACIONS

Cambrils evita que les autocaravanes aparquin a primera línia de mar

CAMBRILS

Aporten 4.000 m³ de sorra per regenerar la platja d’Altafulla

Altafulla

Campdorà ja està connectat amb el centre de Girona

girona

Basolí preveu acabar les obres a l’edifici afectat pel foc a principi del 2025

girona

Menys restriccions: es passa de la fase d’excepcionalitat a la d’alerta

lloret de mar