Societat

societat

Càritas alerta que ha arribat al límit

“Hem tocat sostre, no podem créixer més, tenim una embarcació petita i està plena fins a dalt. No ens queden més bots salvavides.” Així de contundent va ser ahir el director de Càritas, Eduard Sala, durant la presentació de la memòria del 2023, en la qual va assegurar que l’entitat social de l’Església no pot fer més del que fa i que treballen, va dir, des de l’impotència de saber que, tot i fer molt, no arriben a tot arreu: “De les 44.526 persones que atenem, només 2.000 viuen en pisos que els poden oferir”, va lamentar Sala, que va fer una crida als partits polítics a decidir acords a llarg termini:“La vida de la gent no es pot esperar que les institucions es posin d’acord. Necessitem consensos en política social a llarg termini”, va dir.

A aquesta tensió s’hi suma una baixada en les donacions. Càritas va comptar amb 8.996 socis i donants i 2.856 persones voluntàries. Dels 23 milions d’euros de recursos aplicats, el 76% del finançament va ser privat. Malgrat això, amb relació al 2022 els donatius d’empreses, fundacions i entitats han disminuït un 12%. “Detectem una fatiga de la compassió”, va indicar Sala. Segons les dades presentades per Càritas Barcelona, l’any 2023 l’entitat va atendre 20.379 llars on vivien 44.526 persones. Així mateix, les parròquies i els centres arxiprestals van ajudar 23.378 llars, amb 56.322 ciutadans.

L’accés a l’habitatge continua sent un dels principals problemes als quals fer front. El 72% de les llars no disposaven d’habitatge digne i el 51% vivien en habitacions rellogades. D’acord amb la memòria’informe del 2023, Càritas Barcelona va evitar que 3.696 persones es quedessin al carrer el 2023 atorgant 1,3 milions d’euros en ajudes.

De les persones ateses durant el 2023, el 55%, 17.292, es trobaven en situació administrativa irregular. El director de l’entitat va assegurar que l’empadronament es converteix en un dels principals esculls als quals aquests individus han de fer front. Va recordar que hi ha una llei que preveu què cal fer per empadronar persones que estan vivint en un poble concret encara que no puguin acreditar un contracte de lloguer i va concloure que “aquesta llei s’està vulnerant per part de massa ajuntaments”.

Més necessitat a Tarragona, Tortosa, Lleida i Solsona

“Hem anat sumant crisi darrere crisi”, es va lamentar ahir la coordinadora de l’àrea d’acció social de Càritas Diocesana de Tarragona, Teresa Jordán, en la presentació de les dades del balanç del 2023. L’entitat ha donat suport a 9.204 famílies durant el 2023, que es tradueix en 20.072 persones. A Tortosa, les xifres també van en ascens: va ajudar l’any passat 9.506 persones i 3.993 famílies dins dels 27 programes que té en marxa al Bisbat, un 22% més que el 2019. En l’àmbit de Tarragona, Jordán va explicar que la pobresa no para de créixer i provoca que l’escletxa social es faci cada vegada més gran. Segons va dir, moltes persones mantenen una situació de vulnerabilitat des del 2008.

El secretari general de Càritas Diocesana de Tortosa, Dídac Rodríguez, va remarcar que l’impacte de la covid “encara està present” i fins i tot, “va creixent”, malgrat que hi ha altres aspectes com els conflictes internacionals que també s’han fet notar. A la zona del bisbat de Tortosa, Càritas va oferir l’any passat 753.000 euros en ajuts econòmics i 712.808 euros en ajuts en espècia.

L’acció de Càritas de Lleida, Solsona i l’Urgell durant el 2023 va beneficiar un total de 18.173 persones, un 11% més que l’any 2022. Així mateix, Càritas va destinar a ajudar 7,9 milions d’euros, xifra que suposa un increment també de l’11%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia