Societat

GIRONA

Només el 12% de la VLT a quasi un terç de la plantilla municipal

Quasi un terç de la plantilla de l’Ajuntament de Girona (366 empleats d’un total de 1.250, és a dir, el 29,28%) només ha cobrat el 12% de la valoració dels llocs de treball (VLT), acordada entre representants del personal i l’equip de govern l’any 2019.

La valoració dels llocs de treball és el reconeixement del sou que ha de percebre el personal municipal d’acord amb la feina que es fa. L’acord vinculava el pagament, que era durant un període de vuit anys, a la disponibilitat econòmica de l’Ajuntament. El consistori ha topat pel camí amb el fet que l’Estat no deixa apujar la massa salarial més del 2% d’un exercici a l’altre.

Entre els treballadors afectats, hi ha col·lectius diversos, com ara tècnics municipals, incloent-hi caps d’àrea, la majoria dels integrants de les brigades municipals i tot el cos de la Policia Municipal, admet el regidor de Recursos Humans, Sergi Font (Guanyem). “Confiem arribar a una solució per als empleats que estan al 12% aquest any.”

A banda d’aquests 366 empleats, n’hi ha una desena que han cobrat entre el 12% i el 50% de la VLT i gairebé 800 (784) que ja han cobrat més de la meitat: hi ha casos que tenen el 52% del que els toca i d’altres el 71%.

Desbloqueig del topall

Una moció presentada pel sindicat la Intersindical en el ple del 13 de maig insta l’Estat a desbloquejar el topall del 2% perquè els consistoris puguin apujar la massa salarial –el PSC es va abstenir. El portaveu del sindicat a l’Ajuntament, Jordi Navarro, considera que això és una de les explicacions del fet que no s’hagi pogut aplicar la VLT.

Paral·lelament, els treballadors han obtingut una vuitantena de sentències favorables i que obliguen l’Ajuntament a pagar més d’un milió d’euros. La majoria dels casos han vist reconeguda la seva desigualtat retributiva –fan el mateix, però cobren menys que algun company. L’equip de govern ha aconseguit frenar altres litigis als jutjats.

Navarro considera que les sentències contràries a l’Ajuntament i que reconeixen els drets dels treballadors són la demostració que “la classe treballadora ha de lluitar pel seu salari”. Després dels comicis del juny del 2023 a l’edifici del Modern, la Intersindical té 13 delegats sindicals, CCOO, 12, el Sindicat Independent de Policia (SIP-Fepol), 6 i el CSIF, 2.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia