Societat

Farts que els toquin els pebrots

Revolta pagesa talla l’AP-7 al Pertús i ho justifica afirmant que estan farts que ningú els faci cas

Front comú a tots els passos fronterers del Pirineu tallats amb sindicats espanyols i francesos

Els participats alerten que perdre la pagesia és perdre un estil de vida i desertitzar el territori

Que si competència deslleial, massa paperassa, preu de l’energia, preus rebentats i un llarg memorial de greuges que avui han tornat a fer sortir de les seves explotacions agràries la gent de Revolta Pagesa per tallar els punts fronterers de tot el Pirineu. Rere aquest memorial de greuges, no obstant, hi ha una raó més profunda que mena a la mobilització, la més central. Les dones i els homes de pagès que estan tallant carreres defensen en el fons un estil de vida, que, en molts dels casos particulars, es transmet de generació en generació. L’agricultura i la ramaderia del país duen associat un model d’explotació familiar nacional i sobretot un patrimoni cultural i vital, ara amenaçat i que, en cas de perdre’s, comportarà una transformació cultural i social rellevant i una desertització del territori.

La Cristina Sabenyas, de Fonteta, afirma, al Pertús on 150 tractors de les comarques gironines mantenen l’AP-7 tallada, la voluntat de fer el relleu al seu pare i de continuar vivint al mas familiar, on des de fa trenta anys que tenen vaques de llet. “El sector està fotut, però som durs de pelar. Ens hi volem dedicar, creiem en la pagesia”, diu. En el seu cas i el del seu company, l’Eduard Toral –ell va haver de tancar l’explotació de vaques que tenia a Vilabertran– han trobat la via per sortir-se’n comercialitzant llet de vaca pasteuritzada, sota la marca Mas Eusebi, i controlant tot el circuit, des de la producció fins al repartiment cap als punts de venda. Ell remarca que gràcies a la inversió en millores genètiques han aconseguir tenir unes vaques que produeixen directament de la vaca llet amb la proteïna A2A2, apta per a les persones que són intolerants a la lactosa. Lamenta, però, que la paperassa, les exigències de Brussel·les i la competència deslleial, els ho posen difícil.

Sergi Peré, un viticultor d’Utiel de 30 anys, explica per la seva banda que està treballant a pèrdues des de fa temps i que, en aquests moments, està tirant d’estalvis. Ell també és el continuador de l’explotació familiar i afirma que, si no es reverteix la situació actual, segurament haurà de plegar. El seu col·lega de la Plataforma per a la Defensa del sector Agrari Requena-Utiel, Isidro Jarabo, posa l’accent en la pèrdua de la idiosincràsia i de la cultura d’un territori determinat que comporta la desaparició de la pagesia.

I és que la gent de Revolta Pagesa han tallat l’AP-7 al Pertús conjuntament amb la plataforma valenciana, amb la Unió d’agrupacions asindicals i apolítiques, amb presència a tot l’Estat espanyol, i dels sindicats agraris pagesos de la Catalunya nord. Tots coincideixn a remarcar que l’ofec que pateix el sector agrari no va de territoris, ni de sindicats, ni de partits polítics, sinó d’una problemàtica comuna que traspassa fronteres. Els líders d’aquestes plataformes han deixat clar que han iniciat una mobilització conjunta i que no pararan fins aconsegueixin fer reaccionar a les institucions.

Per això, el tall de l’AP-7 i de la resta de punts fronterers s’ha fet coincidir amb la campanya de les eleccions europees de diumenge vinent. Martí Plans, un dels portaveus de Revolta Pagesa, ha manifestat abans de la lectura del manifest comú de la mobilització, que estan farts que no se’ls faci cas. “Ni en coses tan ridícules com el canvi de nom de la conselleria”, ha indicat i ha recordat que Revolta Pagesa ha fet una crida a no provocar destrosses als punts on es duen a terme les mobilitzacions.

Els pagesos mantenen fins demà a les deu del matí el tall de l’AP-7, tal i com han decidit en una assemblea celebrada a última hora de la tarda. De fet, és que han acordat també la resta d’assemblees als diferents punts tallats. A més, han anunciat que es constitueixen en gremi, per guardar distàncies dels sindicats, els partits i la patronal, i han fet una crida a tota la pagesia a afegir-s’hi per reforçar la representativitat del sector i per tenir més força a l’hora de negociar les reivindicacions. La revolta, doncs, comença a donar fruits.

Helicòpter i unitats ARRO

Les mobilitzacions de Revolta Pagesa han estat llargament anunciades i, per això, no s’han registrat grans col·lapses de trànsit, ni s’han repetit les estampes típiques d’altres vegades de llargues cues de camions o d’aparcaments plens a vessar. Sí que alguns conductors de camions afectats pel tall de l’AP-7 consultats per aquest diari s’han manifestat molestos i alguns es plantejaven recular perquè duien una càrrega de productes frescos. Les cues de trànsit tampoc no han estat rellevants i s’han produït només a la sortida de l’AP-7 de Llers, on els Mossos desvien el trànsit cap a la N-II i no deixen accedir en aquest punt a l’antiga autopista, i també se n’han registrat als accessos a l’AP-7 de La Jonquera. A la N-II, només puntualment el trànsit s’ha alentit. Al llarg del dia, ha estat molt comentada la presència d’un helicòpter que sobrevolava la zona del tall i, algunes vegades, a una altura relativament baixa i molt molesta per la fressa dels rotors. Al giratori nord d’accés a La Jonquera, s’hi mantenen diversos unitats del ARRO dels Mossos d’Esquadra i ambulàncies del SEM.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.