Societat

societat

Els mossos reforçaran la vigilància a les autopistes per combatre furts i robatoris a l’estiu

Activaran dispositius de saturació amb drons, helicòpters i controls policials

Detenen 221 multireincidents especialitzats en aquesta tipologia delictiva el 2023 i el primer trimestre de 2024

Els Mossos reforçaran la seguretat a les autopistes aquest estiu amb controls, drons i helicòpters per evitar furts i robatoris. Des de l’eliminació dels peatges, hi ha hagut increment d’entre un 15 i un 17% d’aquesta tipologia delictiva, segons han detallat la sots cap de la Divisió de Trànsit, Elena Martínez, i el sots inspector i cap de la Unitat Operativa de Mobilitat, Ivan Clotet, aquest dimarts. L’any passat es van registrar prop de 3.800 fets i en els primers mesos de 2024 un miler. Entre l’any el 2023 i els primers tres mesos d’enguany, la policia ha arrestat 221 multireincidents especialitzats en aquests tipus de delictes que protagonitzen, segons la policia catalana, dos col·lectius molt diferenciats. Per una banda hi ha els delictes de furt i robatori a vehicles en què els lladres recorren a enganys per rodes punxades, falsos policies, o estratègies de descuit, i que representen un 70% dels fets que s’investiguen. Per l’altra, hi ha l’activitat dels teloners, les organitzacions que fan robatoris de mercaderies a camions, i que segons els Mossos representen el 20% del global. La resta, al voltant d’un 10%, correspon a petits robatoris a l’interior de cotxes o caravanes, o a sostraccions de benzina. Pel que fa al perfil d’aquests grups, són majoritàriament homes residents a Catalunya, multirreincidents, i especialitzats en els delictes que perpetren. Segons els Mossos no acostumen a ser violents, tot i que en determinats casos, poden actuar amb violència per assegurar-se el robatori, o la fugida.

Els Mossos tenen previst activar dispositius específics durant tota la setmana, incidint sobretot en els caps de setmana. “L’objectiu d’aquesta saturació és sobretot potenciar les ordres d’allunyament d’aquests lladres multireincidents”, ha apuntat Martínez. De fet, a partir de les investigacions que la policia ha dut a terme, des del 2017 s’han dictat un total de 60 ordres judicials d’allunyament a lladres que actuen en autopistes o autovies. La responsable de la Divisió de Trànsit, ha afirmat que també es potenciarà la intel·ligència artificial per reduir al màxim aquests episodis.

Un dels darrers operatius per aturar aquesta activitat a les autopistes va tenir lloc el 29 de maig quan els Mossos van desmantellar una banda i van detenir sis persones d’entre 20 i 35 anys, als quals atribueixen 42 fets des de l’octubre de l’any passat. En concret, es va desarticular un grup criminal especialitzat en robatoris de càrregues de camions estacionats a vies ràpides de la zona metropolitana i els sud de Girona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

“Alerta! Tortuga marina a les platges catalanes”

Begur

Viatge tecnològic a la moda, la salut, la mobilitat i l'energia del futur

BARCELONA
Societat

Barcelona, primera ciutat que acull el simulador de la “fórmula 1 del mar”

Barcelona
LA CRÒNICA

Estrelles Michelin per emportar a la Santa

Societat

Milers de persones exigeixen a Barcelona un decreixement turístic planificat

Barcelona

Més de 400 persones clamen a Girona contra el model turístic actual

girona
Societat

Un exprofessor del Pare Manyanet de les Corts acumula una dotzena de denúncies per abusos sexuals

Barcelona

Fan una revista per potenciar el sentiment i orgull de pertinença al barri de Pont Major

girona

Primers turistes per collir fruita dels arbres que han apadrinat

Aitona