Societat

Propostes d’estiu ben a prop

Mar i muntanya, turisme urbà i turisme rural, cultura i tradicions, gastronomia i enoturisme, esport i relax, ben a prop de la Barcelona més cosmopolita

El delta del Llobregat és un autèntic paradís natural de més de mil hectàrees d’aiguamolls, pinedes, prats, canyissars i dunes vora el mar Les extenses platges del Maresme, el Baix Llobregat i el Garraf són un lloc excel·lent per passejar, practicar activitats nàutiques o refrescar-se
La visita a les comarques de Barcelona ens obre les portes a un ventall infinit d’experiències en qualsevol època de l’any
Les empremtes del modernisme s’estenen des de Barcelona cap al Baix Llobregat, amb indrets com la Colònia Güell, i el Maresme, amb la nau Gaudí
A www.barcelonaesmoltmes.cat hi ha tota la informació sobre les poblacions de les comarques barcelonines i una infinitat de propostes d’oci, relax i entreteniment per passar les millors vacances
El visitant no es pot perdre les activitats que ofereixen els cellers del Penedès i Alella o aprofitar els beneficis de les aigües termals que un pot trobar als pobles del Vallès
Amb nombrosos itineraris senyalitzats i una enorme biodiversitat, aquest territori ofereix paisatges encisadors que es poden descobrir fàcilment a peu o en bicicleta

Barcelona és una experiència que s’estén per més de 300 municipis de dotze comarques, que van des del mar fins a la muntanya, des de la brisa salada del Garraf fins a les vinyes del Penedès, des de l’arquitectura modernista del Baix Llobregat o el Maresme fins a les rutes senderistes dels Pirineus. La Barcelona que va més enllà de la gran ciutat s’ofereix al visitant sota el paraigua de tres marques turístiques: Costa Barcelona, Paisatges Barcelona i Pirineus Barcelona.

La visita a les comarques barcelonines ens permet, a través d’aquestes tres zones, obrir les portes a un ventall infinit d’experiències per a tots els públics i edats i en qualsevol època de l’any. Ens posa en contacte amb la cultura, la natura i una gran oferta enoturística i gastronòmica que ens ofereix un programa infinit de propostes d’estiu ben a prop.

La ciutat de Barcelona, una de les més cosmopolites d’Europa, està envoltada de pobles i ciutats que ofereixen una gran diversitat de propostes per gaudir en família, amb parella o amb amics. Des de rutes per descobrir l’entorn amb els més petits fins a turisme de caravàning per gaudir de paisatges únics, com Montserrat, la muntanya dels cent cims que s’alça imponent en mig del parc natural i que és un dels símbols culturals i espirituals de Catalunya.

Turisme en família

De tots els tipus de turisme possibles, a les comarques barcelonines, el turisme en família és el que ofereix més dosis de diversió i natura, esport i lleure a parts iguals. Al Maresme i al Garraf, el mar és un gran aliat per gaudir del sol i l’aigua, juntament amb les aigües termals del Vallès. Els esports sempre són una proposta a tenir en compte quan es viatja amb nens o adolescents. L’esport a la natura és una de les propostes més interessants per als joves. Senderisme o rutes en bicicleta pel Montseny o el Berguedà són només alguna de les propostes que ofereixen els centenars d’empreses turístiques que hi ha al voltant de Barcelona. I si el que busqueu és el contacte amb la natura, el delta del Llobregat és un autèntic paradís natural de més de mil hectàrees d’aiguamolls, pinedes, prats, canyissars i dunes vora el mar. En aquest indret, les rutes en bicicleta són una de les propostes preferides per les famílies per descobrir la gran diversitat de flora i fauna d’aquest petit racó del Mediterrani, juntament amb les observacions d’ocells o els itineraris guiats per espiar des de posicions privilegiades la vida del bernat pescaire, els martinets, els corbs marins o els ànecs. Però la natura també es pot gaudir des de les vinyes del Penedès, amb rutes en bicicleta seguint l’itinerari del Miravinya, amb grans miradors sobre un mar de verds que tenen els blaus marins de fons.

El turisme del vi

El turisme entre vinyes és la prèvia a una descoberta més completa amb l’oferta enoturística de centenars de cellers, on es pot descobrir la riquesa cultural d’una infinitat de propostes gastronòmiques elaborades per cuiners que treballen per maridar els productes de proximitat amb els vins de la zona. Les rutes del vi del Penedès, la DO Pla de Bages i la DO Alella ens porten a descobrir des de com s’elaboren els millors vins i escumosos fins a una extensa varietat d’experiències per viure entre vinyes: música, jocs de rol, gimcanes, visites teatralitzades, paisatges de pedra seca, o rituals com trepitjar el raïm o veure en directe la primera premsada de la verema. Aquestes activitats estan pensades per fer compatible la visita familiar amb la cultura del vi i els maridatges. Aquestes destinacions ja fa anys que treballen creant productes pensats perquè els més petits entrin en contacte amb les vinyes i en puguin gaudir.

Les empremtes del modernisme

Precisament, alguns cellers del Penedès són autèntiques mostres arquitectòniques del modernisme industrial de Catalunya, també present al Vallès amb edificis com la Masia Freixa o la fàbrica Vapor Aymerich. Les empremtes del modernisme s’estenen des de Barcelona cap al Baix Llobregat, amb indrets com la Colònia Güell, i el Maresme, on un pot gaudir d’una interessant ruta que el porta des de la nau Gaudí de Mataró, una obra d’un jove Gaudí executada l’any 1878 per acollir una cooperativa obrera, fins a espais tan interessants com el Castell de Santa Florentina, que per fora conserva a la perfecció els trets característics d’una fortalesa medieval del segle XI, mentre que per dins és un autèntic emblema del modernisme de Domènech i Montaner: vidrieres de colors, ceràmiques, forjats, taulells i tot tipus de detalls que reflecteixen a la perfecció l’esplendor d’una bella època que continua enlluernant els visitants més de cent anys després. La ruta cultural pel Maresme inclou propostes com la ruta Puig i Cadafalch o la Casa Coll i Regàs, a Mataró, o la Casa Museu Domènech i Montaner, a Canet de Mar.

Barcelona sostenible

Lluny del brogit de la gran ciutat, hi ha experiències singulars i autèntiques que connecten el visitant amb una ciutat sostenible. La Diputació de Barcelona i la destinació Barcelona s’han compromès en la implementació dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 proclamats per l’Assemblea de les Nacions Unides. La destinació és la primera al món que ha tingut el segell Biosphere Platinum, que reconeix el treball de l’administració pública i les empreses privades per assolir aquests objectius. A la destinació Barcelona hi ha actualment 1.043 empreses i entitats turístiques acreditades amb el programa Compromís per a la Sostenibilitat Turística Destinació Barcelona Biosphere i aposten per una gestió respectuosa amb el medi ambient, la cultura i el retorn social i econòmic de la ciutat i les comarques de Barcelona.

Costa Barcelona, l’essència del Mediterrani

Costa Barcelona (Maresme, Garraf, Penedès, Baix Llobregat, Vallès Oriental i Vallès Occidental) és una destinació que combina el turisme de sol i platja, el patrimoni monumental, la diversió, les compres i la possibilitat de fer esport. Les extenses platges del Maresme, del Baix Llobregat i del Garraf són un lloc excel·lent per passejar, practicar activitats nàutiques o refrescar-se a les terrasses de les guinguetes. I les cales petites que s’amaguen entre el rocam, el cau somniat pels amants de la tranquil·litat i la pràctica del naturisme. I al vespre, el que ve més de gust és sopar productes locals ben a prop del mar. A Costa Barcelona hi ha sis poblacions distingides amb la marca Destinació de Turisme Familiar (DTF) per la seva especial sensibilitat amb relació a les necessitats dels més petits, i això és una garantia per a aquells que viatgen en família.

A més, en aquesta zona de la demarcació de Barcelona, el visitant no es pot perdre les activitats que ofereixen els cellers del Penedès i Alella o aprofitar els beneficis de les aigües termals que hi ha a les comarques del Vallès, caminar per parcs i espais naturals o visitar pobles i ciutats amb encant, del Vallès Oriental o el Vallès Occidental. O descobrir les rutes que, a més de fer a peu o en bicicleta, també es poden fer a cavall. Amb un centenar de quilòmetres de platja, catorze parcs i espais naturals protegits, cinc viles termals, tres Destinacions de Turisme Esportiu i una gastronomia rica en productes ecològics i de proximitat, són moltes les opcions a l’abast per assolir el màxim benestar.

Paisatges Barcelona, natura, gastronomia i relax

Paisatges Barcelona (Osona, Moianès, Bages i Anoia) s’estén pel centre de la demarcació. Són quatre comarques plenes d’atractius naturals, patrimonials i gastronòmics que es troben molt a prop de la capital catalana. És aquesta part de la demarcació de Barcelona on pots descobrir la riquesa natural del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, format per cingles i monòlits rogencs que contrasten amb el verd de les pinedes i els alzinars que colonitzen la part baixa de les muntanyes.

I si vols gaudir d’una història del vi única, a la DO Pla de Bages hi ha un dels patrimonis arquitectònics més antics relacionats amb l’activitat vitivinícola: les antigues tines de pedra seca, ubicades en mig dels boscos que han sorgit amb l’abandonament dels conreus, però que encara conserven les parets, les tines i les barraques de pedra seca. Aquestes construccions són úniques i confirmen els lligams del territori amb el vi.

Pirineus Barcelona, un viatge històric

Si t’agrada pujar a torres de guaita, recórrer claustres de monestirs o admirar talles romàniques, vitralls gòtics i muralles medievals, aquesta terra és ideal per a tu. El Berguedà, amb el Parc Natural del Cadí-Moixeró, és una de les comarques preferides dels excursionistes barcelonins.

El Berguedà és un territori molt apreciat, tant pels apassionats de l’alta muntanya com per aquells que busquen excursions més senzilles. Amb nombrosos itineraris senyalitzats i una enorme biodiversitat, aquest territori ofereix paisatges encisadors que es poden descobrir a peu o en bicicleta. Entre les rutes més llargues hi ha el Camí dels Bons Homes, una de les propostes preferides pels esportistes aficionats a la història i la cultura, ja que segueix les vies que feien servir els antics càtars francesos per cercar refugi a Catalunya. La joia de la corona, però, és la pujada al cim del Pedraforca, una travessa reservada a muntanyencs experimentats. Al peu d’aquestes serralades hi ha Berga, una ciutat amb un patrimoni monumental notable i inspirador. I ja que un és a la zona, paga la pena visitar les colònies industrials, espais museïtzats que ens recorden el passat i mostren el nostre patrimoni industrial.Contingut ofert per la Diputació de Barcelona



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.