SOCIETAT
Les gambes atrauen milers de visitants a la seva fira de Palamós
L’esplanada de la llotja del port pesquer s’ha omplert de públic per degustar el producte estel·lar del municipi
Els organitzadors exposen que s’han venut 35.000 tiquets i 250 quilos de peix
La novena edició de la Fira de la Gamba de Palamós aplega avui –de les deu del matí a les deu de la nit– milers de visitants a la llotja del port pesquer. L’objectiu és degustar el producte estel·lar de Palamós, cosa que hauran fet moltíssimes persones tenint en compte que s’han vent 35.000 tiquets i 250 quilos, ha informat l’Ajuntament palamosí aquest vespre.
L’organització de la Fira va a càrrec de l’Ajuntament, la Confraria de Pescadors de Palamós i la Fundació Promediterrània. A l’Espai del Peix, entre molts actes programat, hi ha hagut una mostra de com es cou el peix amb la gamba com a referent i hi hagut visites guiades a la subhasta i a la barca de pesca de Gamba de Palamós. A la tarda, hi ha hagut sessions de cuina amb la participació dels xefs Quim Casellas, Tomàs Brull, Toni Izquierdo i Narcís Oliu.
Amb la gamba es fan plats elaborats com mandonguilles i croques, peus de porc o suquet, que també s’han pogut degustar a la fira, igual que arròs de Gamba de Palamós, pèsols amb Gamba de Palamós o “la blanqueta de pollastre a baixa temperatura amb Gamba de Palamós”, ha informat l’Ajuntament.
Segons informava aquest diari en un reportatge del 30 de maig, la gamba de Palamós és la gamba roja (Aristetus antennatus), amb una carn molt apreciada, i que s’integra en una pesca semiindustrial o artesanal amb arts d’arrossegament. Des del 2013, la captura de gamba roja està regulada pel pla de gestió de la gamba de Palamós.
Alegret, ambaixador
La Fira ha inclòs el lliurament del guardó d’Ambaixador de la Gamba de Palamós, atorgat enguany al doctor Joan Lluís Alegret, assessor del sector pesquer català i en particular de la Confraria de Pescadors de Palamós, com a científic de les ciències socials i com a director de la Càtedra d’Estudis Marítims. A més, s’han entregat els nous certificats a les empreses que enguany se sumen a la Marca de Garantia d’aquest destacat producte pesquer local. Es tracta concretament dels establiments: guingueta El Refugi, restaurant la Fàbrica del Gel, Sagaró Sushi i l’Organització de Productors Pesquers de Palamós (OPP).
La Fira compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya, del Fons Europeu Marítim i de la Pesca, de Ports de la Generalitat, de la Diputació de Girona, de l’Organització de Productors Pesquers (OPP), i el patrocini d’Estrella Damm i Perelada.