Confirmen un cas del virus de la Llengua blava en una explotació ramadera de Vilademuls
La malaltia no afecta l’espècie humana per la qual cosa el consum de llet i carn és segur
El Departament d’Acció Climàtica ha confirmat un cas del virus de la Llengua blava a Vilademuls. En concret, es tracta del serotip 8 i s’ha detectat en una explotació d’ovelles i cabres per part del veterinari de l’explotació, qui va comunicar la sospita als Serveis Veterinaris d’Oficials del Departament. Aquesta malaltia afecta a animals remugants domèstics i salvatges i es transmet mitjançant algunes espècies de mosquit del gènere Culicoides.
Davant la situació, el Departament ha posat en marxa les mesures de prevenció, vigilància i control per a prevenir la difusió de la malaltia. Concretament, tècnics especialitzats ja estan realitzant visites a les explotacions situades entre un radi de 20 km així com duent a terme inspeccions clíniques i mostreigs per tal de detectar si la malaltia s’ha propagat, tal com preveuen el pla d’emergència enfront de la Llengua blava.
En paral·lel, s’ha instaurat la vacunació obligatòria enfront la Llengua blava per a tots els animals de les espècies ovina i bovina en la zona restringida al voltant de la granja afectada. Aquest zona suposa l’afectació d’un total de 3.679 explotacions bovines, 1.744 ovines de vint comarques de Girona, Barcelona i la Catalunya Central. Per aquest motiu, Acció Climàtica durà a terme una actuació d’emergència per a la compra d’aproximadament d’un milió de dosis de la vacuna per vacunar gairebé 250.000 bovins i uns 140.000 ovins.
Què és la Llengua Blava?
La Llengua blava és una malaltia vírica que afecta a remugants domèstics i salvatges, que es transmet d’animal a animal a través d’un vector i no per contacte directe. Concretament es transmet mitjançant algunes espècies de mosquit del gènere Culicoides, però que en cap cas afecta a les persones. La gravetat de la malaltia en els remugants varia en funció de l’espècie i el serotip. La carn, la llet i els productes derivats es poden consumir sense problema.
La detecció d’aquest cas fa que la comarca del Pla de l’Estany i la província de Girona i de Barcelona perdin l’estatus de zona lliure de malaltia, per la qual cosa, queden regulats sota certes condicions els moviments dels animals susceptibles a la malaltia fins que aquesta zona torni a declarar-se lliure d’aquesta malaltia, que com a mínim durarà 2 anys.