SOCIETAT
Més d’un centenar d’al·legacions a l’avantprojecte del Pla Territorial Parcial del Penedès
Destaquen les demandes relacionades amb infraestructures, comunicacions, sostenibilitat i urbanisme
Els ajuntaments del Baix Penedès han presentat més d’un centenar d’al·legacions a l’avantprojecte del Pla Territorial Parcial del Penedès, segons informa ACN citant dades del Consell Comarcal. La majoria de les al·legacions se centren en temes relacionats amb infraestructures, comunicacions, sostenibilitat i urbanisme. Demanen millorar els accessos als centres de producció comarcal o optimitzar els recursos hídrics, entre altres. A més, també han exigit més autonomia municipal per decidir sobre el POUM. El projecte es va començar a redactar el 2017 i la previsió és que s’aprovi, inicialment, aquest octubre i, definitivament, durant el primer trimestre del 2025. Tot plegat amb l’objectiu de definir el model de territori que es vol a la comarca per al 2050.
Pel que fa a temes d’infraestructures i comunicacions també destaca la demanda d’un nou traçat de l’N-340 per l’exterior de la població de l’Arboç, així com la proposta de cobertura de l’autopista C-32 al seu pas per Calafell per millorar la connectivitat biològica i protegir el paisatge. Referent a la sostenibilitat i gestió de la producció es demana per definir els espais ordenadament per poder instal·lar camps de generació elèctrica fotovoltaica. A més, els ajuntaments demanen augmentar les zones per circular amb bicicleta a la comarca per millorar la connectivitat ecològica i la mobilitat entre l’interior i el litoral.
La sequera i l’optimització de recursos hídrics han estat altres dels temes esmentats. Els consistoris demanen la creació d’un sistema de rec de secà a escala comarcal amb connexió amb la depuradora EDAR Comarcal de Santa Oliva per aprofitar l’aigua regenerada. Tanmateix, destaquen les al·legacions que exigeixen la reclassificació del sòl de valor agrícola mitjà a valor agrícola alt.