Societat

societat

El Vall d’Hebron arriba a les 125 cirurgies urològiques pediàtriques amb robot

Les intervencions amb el robot Da Vinci, pioneres a Catalunya i a Europa, es van iniciar fa 15 anys

Suposen menys complicacions als pacients i una recuperació més ràpida

L’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona ha assolit les 125 intervencions pediàtriques urològiques amb el robot Da Vinci, iniciades el 2009. El centre va ser pioner a Catalunya, l’Estat i Europa i s’ha convertit en un referent en aquest àmbit. El robot Da Vinci, creat amb tecnologia de la NASA, ofereix molts avantatges respecte la cirurgia tradicional oberta i més precisió que la cirurgia laparoscòpica tradicional. D’una banda, en ser una cirurgia mínimament invasiva, els pacients tenen un postoperatori més ràpid i amb menys dolor, la qual cosa els permet recuperar la seva vida quotidiana abans. D’altra, els cirurgians guanyen precisió a l’hora de manipular el teixit i tenen més joc per realitzar sutures intracorpòries en espais reduïts.

El Da Vinci s’ha convertit en un gran aliat en nombroses especialitats quirúrgiques del pacient adult i cada cop més també del pacient pediàtric. I tot i que han passat quinze anys de la primera intervenció pediàtrica amb un robot Da Vinci, l’Hospital Vall d’Hebron és l’únic equip de l’Estat amb un programa de cirurgia robòtica per fer cirurgies urològiques pediàtriques de forma ininterrompuda. “Hem superat el número simbòlic del centenar d’operacions”, destaca Marino Asensio, cap de secció d’Urologia Pediàtrica i Trasplantament Renal. A dia d’avui, s’han fet 125 cirurgies urològiques pediàtriques assistides per robot. Aquesta xifra acredita l’equip de Vall d’Hebron com a centre de referència i per formar professionals d’altres centres que vulguin incorporar el robot als seus quiròfans per operar malformacions del sistema urinari dels infants.

Salvar un ronyó

L’Ian és un dels darrers pacients que ha operat l’equip de Cirurgia Urològica Pediàtrica amb el robot Da Vinci. Amb només 9 anys, l’estiu passat, va patir un còlic nefrític durant un viatge a la selva argentina que va fer sonar les alarmes. En el seu cas, l’obstrucció del flux d’orina des del ronyó fins a la bufeta no era culpa d’unes pedres, sinó d’una malformació congènita: la part que uneix el ronyó amb l’urèter, el conducte que porta l’orina a la bufeta, era molt estreta i provocava crisis de dolor. La seva mare, la Laia, explica que quan va néixer no li van detectar aquest defecte congènit. El seu ronyó estava patint perquè acumulava orina, però fins al còlic renal no van tenir-ne senyals. Glòria Royo, la cirurgiana adjunta d’Urologia Pediàtrica i Trasplantament Renal, explica que “és important operar aquesta obstrucció com més aviat millor per preservar la funció del ronyó i fer-ho en un centre altament especialitzat i amb experiència, donades les característiques del pacient”. En aquesta cirurgia, amb ajuda del robot, es va poder realitzar una intervenció que requeria molta precisió per la complexitat del cas. “Vam accedir a la zona amb petites incisions de menys d’un centímetre a la panxa i al melic, per procedir a una cirurgia de manera molt precisa i amb moviments prèviament calculats, la qual cosa evita complicacions i facilita una recuperació precoç”, descriu Royo. “En una setmana, l’Ian anava a l’escola i en dues tornava a les classes de natació”, afegeix la seva mare.

Tant l’Ian com la seva mare expliquen que la primera operació va ser més dura, ja que va haver d’estar una setmana a l’hospital i va sortir-ne amb tres sondes. Després va tenir complicacions i per això es van decidir a fer una segona intervenció a Vall d’Hebron amb l’ajuda del robot. L’Ian no recorda gaire els braços robòtics, però explica que “el robot no té forma de persona”. Sí que recorda que va estar només dos dies a l’hospital i que al cap d’uns dies ja feia plena vida normal amb només una sonda. Des d’aleshores va amb normalitat a l’escola, a classes de natació i d’aquí poc tornarà a viatjar per vacances. No obstant, l’hospital li farà controls periòdics fins que hagi crescut del tot per comprovar que el ronyó, en créixer de volum, segueix funcionat perfectament com fins ara.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

socie

Marquen una tintorera i una escurçana violeta per fer-ne el seguiment

cadaqués
urbanisme

Faran un pas de vianants elevat a l’avinguda de l’Estatut, a Rubí

RUBÍ
tradicions

El garrotín posa el punt i final al cicle d’estiu de l’Art a l’Horta

LLEIDA
societat

L’aeroport del Prat frega els 2.000 vols l’últim cap de setmana de juliol

barcelona
societat

Alerta per onada de calor almenys fins dimecres

barcelona
societat

Els Marrecs descarreguen la torre de 8 amb folre per la Festa Major

salt
societat

Mural commemoratiu del 30è aniversari del referèndum de Castell

palamós
societat

La Pirotècnia Valenciana torna a guanyar el Concurs de Focs d’Artifici

blanes
societat

Primers passos per ser a la Xarxa de Ciutats Amigables amb la gent gran

girona