Societat

societat

Arrenca la campanya contra el mosquit als arrossars del delta de l’Ebre

El Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre estudia fer un cinquè tractament després de la sega

Aquest divendres ha començat la campanya de fumigació en contra del mosquit als arrossars al delta de l’Ebre. El Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre -COPATE- és l’encarregat de dur-ho a terme, i ha anunciat que estudiarà fer un cinquè tractament després de la sega. Amb l’actuació volen fer front a l’increment d’aquests insectes en els darrers anys, provocat principalment pel canvi climàtic. El president del consorci, Ivan Garcia, ha apuntat que és una demanda que prové del món local, “que pateix les conseqüències de tenir el mosquit un cop s’acaba l’estiu”. Segons Garcia, l’efectivitat del producte per eliminar les larves es manté, després que es canviés fa un parell d’anys. El dispositiu disposa d’un pressupost d’uns 1,04 milions d’euros, del qual el 25% és costejat pels ens locals.

Les tasques les duen a terme dues avionetes del COPATE, que es combinen per repostar el producte que s’utilitza per eliminar les larves de mosquit, que creixen en els arrossars del delta de l’Ebre. En cada viatge, reparteixen entre 1.000 i 1.500 litres cadascuna per damunt de finques tant de l’hemidelta dret com l’esquerre. Les feines que han començat aquest divendres s’allargaran aquest dissabte, i es repetiran la setmana vinent, a més de meitats de juliol i meitats d’agost per completar la 34a campanya contra aquest insecte.

Espais a tractar

En total, està previst que la campanya tingui un àmbit d’actuació de 2.000 hectàrees d’arrossars i 5.000 d’espais naturals. De fet, tècnicament el tractament s’ha iniciat aquesta setmana a les zones naturals, ja que és on es localitza “el nucli dur” de les larves de mosquit. Per ara, les condicions meteorològiques han permès que ja s’hagi actuat en 1.200 hectàrees d’aquesta superfície. La previsió és que en dos dies s’acabin de repartir 80.000 litres del producte que ha de reduir la població d’aquests insectes.

Per aquest dispositiu, el consorci ha destinat uns 1,04 milions d’euros, una xifra que es costejada en un 50% per la Generalitat, un 25% per la Diputació de Tarragona i el 25% restant correspon als ens locals pròxims a les zones on s’aplica el tractament. Pel que fa al tractament de la mosca negra, que està previst que comenci la setmana vinent, el pressupost del qual es disposa s’eleva fins als 318.000 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia