L’Escala
Seixanta anys d’havaneres i cançó popular catalana
Els Pescadors de l’Escala han editat un disc compacte per commemorar el seixantè aniversari de la seva creació. Es tracta d’un treball en què el grup ha buscat mostrar la seva essència al llarg d’aquestes sis dècades, i això és rellevant, perquè s’han anat produint diversos canvis entre els integrants. “Som els Pescadors de sempre, fugim de l’encarcarament d’altres grups que sembla que canten al Liceu i mantenim la rauxa típica dels fundadors”, ha afirmat el director del grup, Albert Prat, que és l’acordionista i una de les veus. Completen la formació actual Quim Mas (tenor i guitarra), Ernest Ollero (tenor) i Jordi Cabarrocas (baríton alt).
És el 33è disc de la formació escalenca i es titula 60. Conté havaneres com ara Avui canta un pescador, la peça inicial que fa referència a la fugacitat del temps, en aquest cas referida als seus seixanta anys. També hi ha sardanes, com ara la popular La Maria de les trenes, cantada a cappella, i fins i tot una rumba, La rumba dels pescadors, perquè, tal com remarca Ernest Ollero, no es tanquen a nous ritmes amb l’objectiu d’arribar a nous públics. Té també la col·laboració destacada de l’olotí Manel Puigvert, copropietari del restaurant Les Cols d’Olot –on es va dur a terme la presentació del disc– i autor de les lletres de Festeig, el de les ones amb la sorra, i Records de l’almadrava, molt emotiva i dedicada a aquest racó de Roses que per a ell és molt familiar. Tanca el disc, la mítica Records de l’Escala, interpretada conjuntament amb la coral Indika.
Els Pescadors de l’Escala originals van ser Simeó Català, Joan Ferrés i Llucià Carbó. Posteriorment, s’hi van afegir Carles Mallart i Josep Joli.