Societat

Una figuerenca guanya el IX Premi de Recerca en Memòria Democràtica

La rosinca Janna Merino, alumna de l’Institut Cendrassos de Figueres, ha guanyat el IX Premi de Recerca en Memòria Democràtica. L’estudi, titulat Vides truncades. Guerra Civil i repressió franquista a Biure d’Empordà, explica l’opressió franquista que va patir aquest municipi i, a més, reconstrueix la història de la vida del seu besavi, Joan Oliveras Badruna, una de les milers de víctimes del règim.

Tal com ha argumentat el jurat, ‘el treball, molt ben escrit, consta d’un annex amb més de 100 documents analitzats per l’autora’, fet que converteix la investigació ‘en una veritable recerca mes pròpia de nivells acadèmics superiors’.

El premi, impulsat anualment pel Memorial Democràtic, té com a objectiu reconèixer els millors treballs de recerca duts a terme per estudiants de batxillerat a Catalunya que investiguin el període històric de la memòria democràtica (1931-1980). ‘Els treballs presentats són una mostra de la capacitat dels nostres estudiants per abordar temàtiques complexes amb rigor i sensibilitat’, ha elogiat la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González, encarregada de lliurar el premi.

En aquest sentit, ha afirmat també que la voluntat de la convocatòria ‘no és valorar únicament la qualitat acadèmica dels participants, sinó celebrar el seu ferm compromís amb la preservació i la difusió de la memòria democràtica’. Per acabar, s’ha compromès directament amb el jovent present a continuar recolzant i promovent iniciatives que ‘us motivin a seguir aprenent i reflexionant per construir un futur més just i més democràtic’.

Per la seva banda, el director de la institució, Jordi Font i Agulló, ha valorat el fet que enguany s’hagin presentat un total de 19 candidatures procedents de fins a 11 comarques d’arreu del país, una xifra rècord que supera totes les anteriors edicions. Aquest any els treballs presentats provenen de l’Alt Empordà, el Baix Camp, el Baix Llobregat, el Barcelonès, la Conca de Barberà, la Garrotxa, el Maresme, Osona, Ribera d’Ebre, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental. En paraules del director, ‘la novena edició dels premis fa palès l’interès creixent i territorialment diversificat dels joves per l’estudi del nostre passat més recent; n’estem molt orgullosos, però seguirem treballant per ampliar encara més les participacions’.

A més del treball de Janna Merino, els membres del jurat han reconegut dues mencions especials. La primera ha estat per a Jan Torra, de l’Institut Montsacopa d’Olot, autor de Cel rogent, una recerca sobre la guerra aèria a la Garrotxa; Gisela Mumbert, alumna de l’Institut Front Marítim de Barcelona, ha rebut la segona menció gràcies a Una història per a no oblidar. Relats d’una vida en temps de repressió, un treball que relata el pas del seu besavi pels camps de concentració i les presons franquistes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.