Societat

Un treball fotogràfic qüestiona la frontera que ha allunyat Osona i la Garrotxa

Un projecte fotogràfic sobre la frontera entre la Garrotxa i Osona ha estat el guanyador de la Beca ENFooCA 2024 dels premis Arnau Bartrina i Luque. Els dos becats són Marçal Navarro i Wenceslau Mas, que aquesta setmana estan duent a terme la seva residència al mas de Can Jordà, dins del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.

Els joves expliquen que el túnel del Bracons ha fet possible la seva amistat i poder dur a terme projectes conjunts (Navarro és garrotxí i Mas osonenc), tot i venir de dos mons diferents, ja que el primer és geògraf i el segon, educador social i es van trobar cursant el grau superior de fotografia. “Osona i La Garrota són dues comarques entre les quals hi havia una frontera molt imponent i els túnels de Bracons són el punt d’unió entre tots dos. Per això, ens vam proposar resseguir la frontera geopolítica que separa les dues comarques a peu posant en qüestió la frontera”, explica Navarro. I Mas hi afegeix: “Al llarg de vint-i-vuit quilòmetres, hem intentat fer visible allò que és invisible, perquè, quan estàs dins del bosc, no saps que és frontera i què no. Ho hem fet valorant la natura i els accidents geogràfics, però també els rastres antròpics que ens hem anat trobant: tanques, cases, o altres elements”.

Els dos protagonistes del projecte han documentat la seva ruta a través de la fotografia analògica (duien una càmera analògica cadascun i una de mig format) i el seu treball de camp es traduirà en una exposició fotogràfica itinerant a banda i banda de la frontera osonenca i garrotxina que han volgut esborrar.

La beca forma part dels anomenats ENFooCA Premis Arnau Bartrina Luque que van ser impulsats per la família i amics del jove de Montagut i Oix que va morir amb 16 anys l’estiu del 2020 per una picada d’un peix aranya mentre estava filmant el fons marí a la platja gran de Platja d’Aro.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia