Societat

S'estén l'ús de dispositius per inutilitzar els telèfons mòbils

Empreses, locals d'espectacles, centres educatius i hospitals s'estan dotant d'aquesta tecnologia

L'ús dels inhibidors de freqüència ja no és exclusiu dels serveis d'escorta o dels edificis oficials com ambaixades. Aquests dispositius electrònics, molt efectius per evitar actes terroristes, també tenen una utilitat més pràctica per a in- drets més comuns com és l'anul·lació dels telèfons mòbils. Empreses, centres educatius, presons, hospitals i locals d'espectacles, entre d'altres, s'estan dotant d'aquesta tecnologia.

En la majoria de casos, la instal·lació d'inhibidors de telefonia mòbil pretén evitar que l'aparell soni encara que el propietari s'hagi oblidat de desconnectar-lo. Moltes empreses els adquireixen per assegurar-se reunions sense interrupcions o un mal ús dels mòbils privats dels empleats durant l'horari de treball, explica Antonio Durán, director de La Tienda del Espía de Barcelona, que els ven a un preu que oscil·la entre els 300 i 340 euros.
Hi ha locals, com ara cinemes o teatres, que estan introduint aquest sistema no només per evitar els sorolls molestos, sinó també les gravacions clandestines.

Pel que fa als centres educatius, un dels objectius és contrarestar l'ús de les xuletes electròniques. Copiar utilitzant equips de micròfons toràcics i audiòfons sense fil connectats a telèfons mòbils està molt estès entre els joves. Per evitar-ho, s'activen els inhibidors de freqüència, especialment, en l'època d'exàmens.

Durán destaca que molts estudiants que adquireixen l'equip per a les xuletes electròniques "ve a queixar-se perquè ja no els funciona i pel que expliquen és clar que és per l'acció dels inhibidors". Oficialment, cap universitat catalana confirma l'ús dels dispositius, però no es descarta la iniciativa en solitari d'algun docent. En el cas d'escoles i instituts, hi ha un cas conegut al Gironès, tot i que la direcció del centre és molt reticent a fer-lo públic.

En canvi, a la resta de l'Estat, universitats com la de Castella-la Manxa o Múrcia han anunciat la posada en marxa d'aquests sistemes durant les proves de selectivitat.

Mentre que els inhibidors de telefonia mòbil funcionen des del 2004 a les presons dependents del govern central, a Catalunya el departament de Justícia no fa ús d'aquesta tecnologia. Fonts pròximes a serveis penitenciaris expliquen que hi ha opinions divergents entre els directors dels diferents centres.

En el cas dels hospitals, des de l'Institut Català de Salut, es diu que per norma general "no s'utilitzen", cosa que no exclou que algun centre ho faci, potser no a tot el recinte però sí en algunes àrees.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.