Societat

Viatge tecnològic

El Palau Robert de Barcelona mostra fins al novembre algunes de les innovacions presentades en el Congrés Mundial del Mòbil

L’exposició, gratuïta, permet conèixer el lideratge de la indústria catalana i el seu paper en l’actual revolució digital

El visitant repassa des de la revolució mecànica a l’electricitat, passant per l’eclosió digital i la IA
Permet comprendre com la innovació modela el futur de la salut, la mobilitat, el tèxtil i l’energia

Conduir virtualment un cotxe elèctric pel mític circuit de Montjuïc i observar una gran maqueta interactiva en 3D que recrea com serà la llar del futur són dues de les activitats que es poden fer a l’exposició Recorda del futur, que es pot veure fins al 3 de novembre al Palau Robert de Barcelona. Organitzada pel Mobile World Capital Barcelona i la Generalitat de Catalunya, es tracta d’una mostra interactiva i gratuïta en què els visitants poden descobrir i provar algunes de les innovacions tecnològiques que MWCapital va presentar durant la darrera edició del Congrés Mundial del Mòbil de Barcelona.

Plantejada com un viatge tecnològic en el temps, l’exposició permet reconstruir els avenços tecnològics i entendre el lideratge de la indústria catalana i el seu paper en l’actual revolució digital. Així, els diferents espais guien el visitant des del passat fins al futur, passant pel present, a través d’un seguit d’elements i activitats que recreen l’evolució d’alguns dels sectors que més han impulsat i transformat la indústria i l’economia de Catalunya.

A Recorda el futur, els visitants poden veure originals d’alguns dels invents històrics que han transformat la indústria l’últim segle, experimentar un viatge sensorial immersiu a través de les grans revolucions industrials i participar en quatre experiències ludificades per comprendre com la tecnologia i la innovació estan modelant el futur de quatre sectors capdavanters com són la salut, la mobilitat, el tèxtil i l’energia.

En la primera part del recorregut, s’exposen els originals d’alguns invents revolucionaris de l’últim segle i s’explica el context en què es van produir, la seva rellevància i els canvis socials, econòmics i culturals que van comportar. Peces històriques, fabricades a Catalunya, com ara una de les primeres plaques de circuits integrats (precursora dels actuals microxips), un teler motoritzat, un amperímetre pioner per mesurar el corrent elèctric i el radiador d’un cotxe Hispano Suiza.

En un segon apartat, amb ulleres de realitat virtual, els visitants de l’exposició poden experimentar un viatge immersiu per conèixer com s’han desenvolupat les grans revolucions industrials a Catalunya: de la mecànica a l’arribada de l’electricitat, passant per l’eclosió digital i projectant el futur que dibuixen la intel·ligència artificial (IA) i les tecnologies emergents.

Un bessó del cor

Una de les aplicacions amb més potencial en el camp de la salut que ofereix la combinació entre IA i supercomputació és la creació de models virtuals de parts del cos humà i de la seva totalitat. A l’exposició, es recrea un laboratori amb un simulador que, a partir d’unes dades bàsiques i del pols de cada visitant, genera el cor en 3D segons el perfil de cada usuari. Un cor fictici que batega amb les seves mateixes pulsacions. Es tracta d’una versió simplificada del bessó digital d’aquest òrgan que està desenvolupant el Centre de Supercomputació de Barcelona a través de l’empresa derivada ELEM Biotech, i que servirà per millorar la detecció i el tractament de malalties cardíaques.

Gràcies a la col·laboració entre MWCapital i Desigual, Recorda el futur també presenta el primer laboratori obert de disseny de moda basat en intel·ligència artificial generativa. L’experiència dona l’oportunitat als visitants de dissenyar una peça de roba personalitzada i única mitjançant la unió de tecnologia i moda. Aquest espai permet explorar el futur de la indústria i s’avança a les noves dinàmiques creatives que ja despunten.

Un altre àmbit que es presenta és el de la tecnologia a la llar. Aquí, amb la col·laboració de Wallbox, es mostren les noves modalitats de subministrament d’energia sostenible per a llars i vehicles. Una és la càrrega bidireccional, que permet que els aparells elèctrics (inclosos els vehicles) passin a carregar-se o descarregar-se en temps real per ajudar a equilibrar l’oferta i la demanda d’energia de la xarxa elèctrica a què estiguin connectats. En aquest apartat, una gran maqueta interactiva en 3D recrea com serà la llar del futur i permet als visitants explorar els diferents fluxos d’energia i les possibilitats per aprofitar-los de manera més eficient.

Finalment, per als amants de la conducció, Hispano Suiza porta a l’exposició el primer simulador que permet pilotar l’hypercar 100% elèctric Carmen Boulogne. Tecnologia d’avantguarda per simular els seus 1.114 CV i la seva ultraacceleració (de 0 a 100 Km/h en 2,6 segons), amb l’al·licient afegit de conduir per un recorregut que emula el mític circuit urbà de Montjuïc. Una experiència que apropa a la mobilitat del futur i que mostra el potencial que la innovació i l’R+D català està imprimint al cotxe elèctric.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia