Societat

Només el 23% dels joves que s'emancipa ho fa per formar una família

El 1995 el percentatge arribava al 66% i l'any 2000 al 47,7%, un descens de 43 punts en l'última dècada

Només el 23% dels joves d'entre 25 i els 34 anys que s'emancipa ho fa per formar una nova família, quan el 1995 aquest percentatge arribava al 66% i l'any 2000 al 47,7%. un descens de 43 punts en l'última dècada.

L'enquesta sobre condicions de vida i hàbits de la població de Catalunya 2006 mostra que, per primera vegada, són majoria els joves que declaren emancipar-se perquè volen independitzar-se, un 73,1%, quan el 1995 eren únicament el 36,6% i el 2000 el 41,8%.
A més, els joves de la regió metropolitana emancipats viuen, generalment, en pisos més petits que la mitjana, encara que més nous, i presenten índexs d'insatisfacció amb els seus habitatges lleugerament superiors, sobretot per la falta d'espai.

Més insatisfets que els adults
El percentatge de joves que viu en pisos de menys de seixanta metres quadrats ha passat del 13,9% el 2000 al 18,6% el 2006, fet que segons l'estudi comporta el risc que es generalitzi una tipologia d'habitatges poc reutilitzables i amb dimensions mínimes en relació amb els estàndards d'habitabilitat.

La insatisfacció dels joves respecte als seus habitatges és superior en 10 punts a la del conjunt de la població, ja que mentre que el 60% del total de ciutadans afirma no estar satisfet amb els seus habitatges, aquest percentatge s'eleva al 70% en el cas dels joves d'entre 25 i 34 anys.

L'estudi, elaborat per l'Institut d'Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERM), recorda que la dimensió reduïda dels nous habitatges té a veure amb dos factors actuals que "difícilment poden variar aquesta tendència": l'augment del preu del metre quadrat i el fet que les actuals normatives urbanístiques afavoreixen la construcció de pisos més petits.

Augmenta el % de lloguer
En el conjunt de la província de Barcelona, el 72,5% dels joves emancipats declara viure en pisos de la seva propietat, davant un 23,5% que ho fa en pisos de lloguer, quan el 2000 un 85,3% vivia en pisos de la seva propietat i un 9,9% en habitatges de lloguer, fet que suposa un augment considerable del nombre de joves que es decideixen a llogar un habitatge.

L'estudi s'ha realitzat d'acord amb 10.398 entrevistes realitzades a tot Catalunya a persones a partir de 16 anys, quan abans era a partir dels 18.

Les dades recopilades, circumscrits únicament a la província de Barcelona, han estat publicades al número 46 de la revista Papers, amb el títol Habitatge i mobilitat residencial", i compten amb el patrocini de la Generalitat, la Federació de Municipis de Catalunya, la Diputació, l'Ajuntament de Barcelona i l'Àrea Metropolitana.

L'informe es divideix en quatre parts: els tipus d'habitatge de la població i les seves segones residències, els canvis de residència els últims anys, la situació dels joves i la tercera edat com a col·lectius amb més dificultats per trobar un habitatge, i els canvis de residència que impliquen també un canvi de municipi.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.