Societat

habitatge

Els lloguers temporals s’hauran de justificar en la durada i motiu

El Sindicat de Llogateres diu que la regulació anunciada pel ministeri no “servirà per a res” perquè no desincentivarà la modalitat que s’usa fraudulentament

El ministeri d’Habitatge vol regular per mitjà d’un real decret la Llei de Lloguers Urbans (LAU) amb l’objectiu que s’hagi de justificar la durada i el motiu dels lloguers temporals. Per exemple, un lloguer podrà ser de dies per assistència a un festival urbà o de nou mesos per inscripció en un curs educatiu. Ho ha avançat la ministra d’Habitatge i Agenda Urbana, Isabel Rodríguez, qui ha explicat que aquests contractes temporals s’hauran de registrar en una plataforma pública que el govern espanyol vol tenir a punt abans del 2025. De fet, s’hi hauran de registrar els de curta durada, turístics, d’habitació o flotants, segons informen agències.

L’executiu espanyol pretén donar garanties que els lloguers temporals s’usen per necessitats temporals i no pas de manera sistemàtica per explotar pisos turístics com està passant actualment. Per defugir les restriccions als pisos turístics, bona part dels lloguers temporals s’estan destinant a ús turístic sense que l’administració públic aconsegueixi trencar la dinàmica d’encariment de preus i dificultats d’accés al lloguer per part de les rendes mitjanes i baixes en determinades ciutats i àrees urbanes. Informes recents apunten a increments del 50% dels lloguers temporals el primer trimestre de l’any.

Mentre aquest real decret de modificació de la llei no estigui a punt, el govern espanyol treballa en una disposició addicional que permeti als governs i registres autonòmics i locals fer la funció reguladora. Amb tot, Rodríguez anuncia celeritat i la voluntat de tenir llest el decret abans d’acabar l’estiu.

A més, el govern també vol modificar la Llei de Propietat Horitzontal per tal que la destinació de pisos turístics en una finca hagi de ser autoritzada prèviament per la comunitat de veïns. També es pretén considerar el lloguer turístic com una activitat econòmica més pel que fa a pagament fiscal i IVA.

El Sindicat de Llogateres ha avisat que els canvis anunciats no serviran per a res perquè no es desincentivarà l’ús del lloguer temporal per amagar pisos turístics de manera fraudulenta com passa ara. A més, desconfia de l’entrada en funcionament del registre anunciat. “L’última proposta d’aquest tipus va trigar més de quatre anys”, recorda Enric Aragonès, portaveu del sindicat, en relació al registre d’índex de preus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia