Societat

Societat

Els antics ocellaires de la Rambla de Barcelona traslladen el conflicte a Europa

Part del col·lectiu d’antics ocellaires de la Rambla de Barcelona ha decidit demanar ajuda a Europa després de l’avís de desnonament de l’Ajuntament i ha traslladat el cas al Tribunal Europeu de Drets Humans, a qui sol·licita mesures cautelars que aturin el desallotjament fins que no hi hagi sentència.

Fa quinze anys que els antics ocellaires lluiten per defensar els seus drets i els seus llocs de treball. En el cas del paradista majoritari, propietari de cinc de les onze parades actuals, el Jutjat de Primera Instància de Barcelona encara no s’ha pronunciat sobre el recurs presentat sobre la durada de les concessions, una sentència que podria ser reconeguda pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i que aturaria l’imminent desnonament.

Els antics ocellaires expliquen que el govern municipal, que asseguren que no té voluntat de diàleg, vol enderrocar les seves parades per millorar la circulació de persones a la Rambla tot i mantenir terrasses, parades de flors i quioscos.

El col·lectiu està disposat a abandonar les parades si l’Institut Municipal de Mercats, de qui depenen actualment, els reubica, però aquesta solució ha estat denegada pel consistori, així com també la mediació proposada pels paradistes a càrrec de l’antiga regidora de Ciutat Vella, Itziar González.

Els antics ocellaires sumen un centenar de treballadors i acumulen una desena de recursos i accions judicials per aturar el desnonament anunciat el 2021, que a dia d’avui no s’ha pogut fer efectiu. També van recollir més de 60.000 signatures per forçar una Iniciativa Legislativa Popular que els declarés Patrimoni Cultural Immaterial, però el Parlament la va rebutjar.

El 2009, els antics ocellaires van deixar de vendre animals i van canviar la seva activitat adaptant-se a les noves normatives i als nous temps. Després de més de 160 anys, el centenar de persones que encara treballen en aquestes parades es dediquen a vendre gelats, dolços, entrades, records i productes amb Denominació d’Origen, tal com va decidir l’Ajuntament i les noves llicències atorgades, que tenen una durada de mig segle.

En tot aquest temps de lluita s’han ofert a canviar d’activitat o a marxar a un altre espai de la ciutat, però l’única sortida que proposa el consistori, segons lamenten, és quedar-se sense feina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia