Societat

Un patrocinador permet que el Passeig de Gràcia recuperi l'enllumenat nadalenc

En canvi, gran part de l'Eixample dret es queda sense llum nadalenca per falta de recursos dels comerciants

El Passeig de Gràcia de Barcelona tornarà a tenir llums de Nadal gràcies al patrocinador privat part de la instal·lació. En canvi, la zona central de l'Eixample, entre el Passeig de Gràcia i el de Sant Joan, i el carrer Jaume I es quedarà aquest any sense il·luminació nadalenc perquè els comerciants associats no poden sufragar els costos i l'ajuntament no accepta donar ajudes per no crear un precedent.
El president de l'associació Barnacentre, Santiago Martín, ha declarat que les llums "cada any són més cares" i, en referència al Nadal a partir del 2008, ha advertit: "Si no trobem una solució, no es podrà il·luminar". Ha afegit que gairebé segur que el carrer Llibreteria, que forma part de Barnacentre com el carrer Jaume I, tampoc tindrà ornaments lluminosos al Nadal, que és previst que sencenguin les llums la penúltima setmana de novembre.

Els representants d'associacions comercials consultats coincideixen que solen ser els bancs i caixes, i les franquícies de grans cadenes comercials, els que es desentenen de finançar l'enllumenat nadalenc, fins i tot en ocasions que tenen una instal·lació que els beneficiï perquè està davant mateix del local.

Nadal és llum
Les entitats coincideixen és de vital importància decorar els carrers amb llums perquè "si no estan il·luminades, no és Nadal", en paraules del president de l'eix comercial del Raval, Enric Sánchez. Les xifres ho demostren i només els 17 eixos que formen part de la Fundació Barcelona Comerç es van gastar 870.000€el 2006, i preveuen invertir una xifra semblant aquest Nadal.

El president de la Fundació, Vicenç Gasca, ha sostingut que "fa la ciutat més atractiva", i ha declarat que "la campanya de Nadal és la més forta i és bo que estiguin ambientats els carrers", i que els veïns solen demanar que hi hagi llums en el seu carrer.

Per aquesta raó, les associacions demanen que es busquin fórmules perquè tots els propietaris de botigues i fins i tot els professionals amb un local o oficina en un carrer il·luminat paguin per les llums nadalenques. "Hem d'aconseguir la participació de tots", ha subratllat el president de l'Agrupament de Botiguers i Comerciants de Catalunya -que té desenes d'associacions de comerciants a Barcelona-, Rafael Puga, ja que "en general el 30% dels comerciants paga per la resta".

L'exemple del Passeig de Gràcia
L'última iniciativa posada en pràctica aquest any ha estat el finançament de part de les llums a càrrec d'una empresa privada i la resta costejat pels comerciants, de moment en el Passeig de Gràcia, que es va quedar sense il·luminar en l'anterior Nadal. L'empresa patrocinadora es promocionarà a través de suports encara no decidits i l'Ajuntament preveu estendre el patrocini a la resta de carrers en el 2008.

La majoria d'entitats ho veuen positiu, si bé el vicepresident de l'Associació de Comerciants de Sarrià, Salvador Vendrell, ha advertit que s'haurà de "vigilar" la presència de la publicitat de l'empresa patrocinadora perquè no hi hagi un conflicte amb les botigues. Ha recordat que a Sarrià els comerciants es van queixar anys endarrere perquè la publicitat d'una coneguda empresa de supermercats que va pagar un tren que donava voltes per la zona de botigues era molt més visible que la seva.

Per a Vicenç Gasca, de la Fundació Barcelona Comerç, el patrocini de les llums és només una solució provisional a l'espera que es faci una llei que obligui tots els comerciants a pagar la decoració lumínica de Nadal.

18 centres històrics
Sobre la possibilitat que les administracions financin una part de les instal·lacions de llums del centre històric, com es fa a Madrid i Bilbao, Gasca ha defensat que no és viable a Barcelona perquè "té 18 centres històrics" cosa que, segons la seva opinió, no passa a aquestes ciutats.

També ho ha rebutjat Salvador Vendrell, de l'Associació de Comerciants de Sarrià, i ho ha justificat amb l'argument que eixos comercials com el seu, de dimensió petita, rebrien "molt menys diners que els centrals". A més, ha recordat que "la despesa de llum ja la paga l'Ajuntament", si bé cada vegada és menor per la progressiva instal·lació de bombetes

Tot i això, la gerent de l'Associació d'Amics i Comerciants de la Rambla, Maria Dolors Álvarez, ha demanat a l'Ajuntament "que s'ho replantegi i, com havia fet altres vegades, contribueixi a finançar les instal·lacions de l'enllumenat". El president de Barnacentre, Santiago Martín, també ha defensat que tornin les subvencions públiques i ha assegurat que el consistori pagava el 10% de les llums nadalenques fins fa tres o quatre anys.

Llums de disseny
Rafael Puga, del Agrupament de Botiguers i Comerciants de Catalunya, ha advocat per a "que Barcelona surti al món també per les seves llums de Nadal" perquè atreguin els turistes, pel que ha demanat que es busquin "dissenys més innovadors i atrevits", com han fet ciutats com Nova York (Estats Units).

Des de finals d'octubre hi ha alguns comerços de la ciutat que ja han decorat els aparadors amb motius nadalencs. La presidenta de l'eix comercial Cor Eixample, Carme Izquierdo, i els presidents dels de Barcelona de Palau a Palau i de Barnacentre, Xavier Andreu i Santiago Martín respectivament, han coincidit a dir que és massa aviat.

"Ho avancem tot tant que al final ho cremem" ha declarat Izquierdo, i Martín ha assenyalat que "en general fins l'1 de desembre no hi ha animació als carrers". D'altra banda, ja s'han instal·lat les llums nadalenques en carrers com Balmes, a l'altura del carrer Mitre.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Itàlia

Evacuades més de 300 persones d’un ferri per un incendi

Barcelona

Balanç dels primers 20 dies de gestió directa de l’aigua potable

VIDRERES
Salut

L’Arnau de Vilanova tindrà unes noves consultes externes de 19.000 m²

Lleida
MEDI AMBIENT

Pagesos catalans protesten a Madrid per la gestió de la presència del llop

Madrid
Revifa el projecte de la variant de Vilafant i també es reactiva l’oposició

Revifa el projecte de la variant de Vilafant i també es reactiva l’oposició

VILAFANT
societat

La copa Amèrica escalfa motors per a la inauguració

Barcelona
Salut

Barcelona activa l’alerta per nits tòrrides per atendre les persones vulnerables

Barcelona
recerca

Relacionen la forma corporal obesa en persones altes amb més risc de càncer colorectal

girona

Activen la sirena d’emergències de l’església de Sant Esteve per recuperar-ne la història

OLOT