Societat

SALUT

Els ens locals debatran com millorar la salut i el benestar des de l’acció municipal

El primer Congrés de Salut i Món Local, que se celebrarà a Barcelona el 30 de setembre i l’1 d’octubre, abordarà la millora de la salut de les persones des dels municipis. Comptarà amb la participació d’alcaldes, regidors, i altres representants i professionals del món local sota el lema Accions locals per a reptes globals.

L’han organitzat de manera conjunta el Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), les diputacions de Barcelona, Girona i Tarragona; la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i l’Associació Catalana de Municipis (ACM). Els actes es faran al Museu de la Ciència, al CosmoCaixa, per debatre sobre com els municipis poden contribuir a la millora de la salut i el benestar de la població. El congrés també té per objectiu començar a treballar conjuntament en un full de ruta de les polítiques locals pel que fa a l’atenció a les persones.

Al voltant del 80% dels determinants de la salut estan fora del sistema sanitari i tenen a veure amb els hàbits de vida, la xarxa social i comunitària de la persona, així com amb les condicions socioeconòmiques, culturals i mediambientals. Per això, tal com explica Josep Mayoral, president del comitè organitzador del congrés, “els ajuntaments i les polítiques de proximitat tenen un paper cabdal a l’hora de promoure la salut i afavorir entorns saludables”. L’esdeveniment, segons expliquen els organitzadors, tractarà sobre els següents eixos: salut en totes les polítiques, integració social i sanitària, salut planetària i món local, envelliment i salut, salut pública i municipis i competències municipals i governança en salut i atenció social.

Comptarà amb ponents d’àmbit nacional i internacional. Entre ells hi ha Manuela Carmena, advocada i exalcaldessa de Madrid; Antón Costas, president del Consell Econòmic i Social (CES) d’Espanya; David Elvira, economista i exdirector del Servei Català de la Salut (CatSalut); Carmen Cabezas, secretària de Salut Pública del Departament de Salut; Maribel Pasarín, directora de l’Observatori de Salut Pública de l’Agència de Salut Pública de Barcelona; i Nanna Skovgaard, directora general d’Afers Econòmics de la Salut de Dinamarca.

Així, el món local compartirà experiències sobre les polítiques municipals d’arreu del territori i en l’àmbit internacional, i reflexionarà sobre com donar resposta a reptes globals com l’envelliment, la preparació contra futures pandèmies o l’emergència climàtica. “Un municipalisme actiu és clau per millorar la salut i la qualitat de vida dels nostres ciutadans i ciutadanes i, alhora, és indispensable per a l’eficiència i la sostenibilitat del sistema de salut”, assegura Mayoral.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

judicial

L’Audiència Nacional ordena a la Guàrdia Civil que no destrueixi proves del 17-A

barcelona

Les obres del túnel de Roda de Berà interromprà la circulació de trens durant cinc mesos

Tarragona
Societat

Mor Jaume Grimalt, enginyer agrònom mallorquí

El ple de Mataró es compromet a crear un ens per defensar i promocionar la llengua

Mataró

Sancionen una exregidora d’ICV per haver penjat un cartell vetat de la Festa Major

RIPOLL

Els usuaris de Mataró Bus podran pagar en targeta i arribaran al Tecnocampus

Mataró

L’Arxiu Municipal transcriu els llibres d’actes des del segle XVIII al XX amb IA

GIRONA
Salut

Nova eina per a millorar els hàbits de vida d’unes 13.000 amb malalties cròniques a l’Alt Pirineu i Aran

Sort

Catalunya registra un 2% menys de suïcidis el 2023

Barcelona