Societat

Metges de 4 especialitats podran jubilar-se als 70 per pal·liar el dèficit actual

Del pla en quedaran exclosos els càrrecs directius, com ara els caps de servei, que es jubilaran obligatòriament als 65

Els metges de capçalera, ginecòlegs, anestesistes i pediatres podran exercir a Catalunya fins als 70 anys, si ho desitgen i estan en condicions de seguir fent la seva feina assistencial, amb l'objectiu de pal·liar el dèficit de professionals en aquestes àrees.

La consellera de Salut, Marina Geli, va anunciar ahir, en una entrevista a Efe, aquesta mesura que ella mateixa va titllar d'"excepcional". La consellera va explicar que aquest ajornament en la jubilació "no tindrà caràcter retroactiu i s'aplicarà quan s'aprovi el pla de recursos humans que prepara l'ICS per a finals d'any", Les especialitats sobre les quals repercutirà la mesura "són les més deficitàries del país".

A més, en algunes regions sanitàries de Catalunya aquesta mesura de caràcter excepcional serà aplicable només a especialitats concretes, que seran aquelles en què es detectin més necessitats. D'aquest pla en quedaran exclosos els càrrecs directius, com ara els caps de servei, que es jubilaran obligatòriament als 65 anys, si bé podran seguir treballant fins als 70 en tasques assistencials, encara que se'ls respectarà el sou que tinguin en aquell moment.

El programa que ara s'anuncia és radicalment oposat a la mesura que la mateixa Geli va aplicar durant la legislatura passada. El juny del 2004, el govern va jubilar un total de 419 metges de l'ICS, dels quals 83 eren metges de capçalera i 47, pediatres, en aplicació de la llei espanyola de l'estatut marc del personal estatutari dels serveis de salut, del 2003, que fixa la jubilació forçosa a partir dels 65 anys, en lloc dels 70.

Això no obstant, la llei deixa oberta una porta al fet que els metges puguin prolongar el seu servei fins als 70 anys "sempre que quedi acreditat que reuneixen la capacitat funcional necessària per exercir la professió" i que la prolongació "sigui autoritzada pel servei de salut corresponent".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.