Societat

societat

L’ATA urgeix a les administracions a actuar amb fermesa contra el lloguer turístic il·legal

L’Associació Turística d’Apartaments Costa Brava-Pirineu de Girona (ATA) ha expressat la seva indignació per la problemàtica del lloguer turístic il·legal de les comarques gironines i ha insistit en exigir una actuació ferma i decidida i el màxim control per part de les administracions per evitar qualsevol cas d’HUTS que operen sense llicència. Segons expressen en un comunicat, “és urgent acabar d’una vegada per totes amb l’oferta il·legal perquè no només perjudica el nostre sector sinó també la destinació; i, el més preocupant, contribueix a especular amb el preu creant un greuge important als professionals del sector”.

L’entitat també ha volgut alertar que el Decret llei 3/2023 està provocant un “efecte crida a la proliferació del lloguer il·legal que creix de forma desmesurada” i ha reclamat al Govern que es posi el focus en els allotjaments turístics que fan la seva activitat “fora de la legalitat i no en els professionals que treballen amb rigor, qualitat i seguint les normatives”. Aquesta lluita contra l’intrusisme, segons l’ATA, requereix que “les institucions treballin de valent i amb contundència per acabar amb els que no compleixen amb el marc legal vigent que els és d’aplicació (com pot ser les càrregues administratives com el registre de viatgers o fiscals, la recaptació de l’impost d’allotjaments turístics o la declaració d’ingressos), i no presten un servei de qualitat”.

Per altra banda, l’entitat reclama el màxim control i lluita contra l’oferta il·legal que s’anuncia a través de les xarxes socials, plataformes i grups de WhatsApp “amb total impunitat”.

Fomentar les denúncies contra l’intrusisme

A banda de la contundència en les actuacions de les administracions, l’ATA considera necessari que s’impulsin campanyes per fomentar les denúncies contra l’intrusisme. “En aquesta lluita cal la col·laboració de tothom”, afirma. L’entitat ha reaccionat així després de la decisió de l’Ajuntament de Girona i de la Generalitat d’unir esforços per intensificar la persecució dels habitatges d’ús turístic il·legals a la ciutat.En aquest sentit, celebren la iniciativa de Girona i també la dels ajuntaments que han seguit el mateix camí. Ara, l’ATA demana que l’exemple de Girona s’estengui a la resta d’ajuntaments de les comarques gironines. “Cal anar teixint aliances i actuant amb la màxima contundència per aconseguir que l’oferta legalitzada d’apartaments turístics sigui l’única a la demarcació”, expressen a l’escrit.

“Estem cansats que l’administració només prohibeixi i posi traves als habitatges turístics legals mentre existeix un parc que segueix operant sense llicència amb total impunitat i rient-se del sector que compleix la normativa i també de les institucions”, assegura l’entitat.

15.000 unitats d’apartaments turístics

L’Associació Turística d’Apartaments Costa Brava-Pirineu de Girona agrupa unes 15.000 unitats d’apartaments turístics i habitatges d’ús turístic legalitzats de tota la província, una oferta d’establiments i allotjaments turístics d’acord amb els requisits turístics i de serveis. L’Associació manté que en el cas que es tingui coneixement d’una activitat clandestina, és un deure comunicar-ho i recorda que disposa d’una bústia on es pot denunciar de forma anònima les pràctiques il·legals que es puguin detectar al sector.

Un cop recollides les denúncies, les trasllada al departament competent de la Generalitat perquè en tingui coneixement i emprengui les accions civils corresponents destinades al cessament efectiu de l’activitat turística.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.