Societat

L’ACA destinarà 7,8 milions per ampliar la depuradora

El conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, acompanyat per l’alcalde de Sant Gregori, Joaquim Roca, i el director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Samuel Reyes, entre altres autoritats, ha visitat aquest dimarts l’inici de les obres d’ampliació de la depuradora de Sant Gregori´.

Aquesta planta, activa des de 1988, té actualment una capacitat de tractament de 535 m3/dia, equivalent a una població de més de 3.000 habitants. El creixement del municipi requereix adequar la planta a les necessitats de sanejament actuals i futures. És per aquest motiu que l’Agència Catalana de l’Aigua destinarà 7,8 milions d’euros per ampliar aquesta planta, que passarà a duplicar la seva capacitat actual. Els treballs seran duts a terme per la UTE Rubau-Arema.

Dins d’aquesta inversió s’inclou el desenvolupament de les obres (amb una durada prevista de dotze mesos) i el primer any d’explotació i manteniment de les noves instal·lacions per garantir el funcionament de la planta. Un cop superat aquest termini, es licitarà l’explotació d’aquest sistema de sanejament a través d’un procés de concertació pública.

Per tant, la nova depuradora, que es construirà de manera adjacent a l’actual planta en servei de manera que es podrà garantir el sanejament de les aigües residuals durant les obres, tindrà una capacitat de 1.033 m3/dia, equivalent a una població de més de 5.800 habitants. L’aigua tractada s’aportarà a la riera de Llémena, fet que contribuirà a la millora ambiental d’aquest curs fluvial.

Els treballs, a més d’ampliar la capacitat de la depuradora, també milloraran la qualitat de l’aigua tractada, amb l’eliminació dels nutrients i un tractament que farà possible la seva reutilització. El tractament biològic de la nova depuradora es farà mitjançant la construcció d’un carrusel convencional, que permetrà una major capacitat d’eliminació de nitrogen, per la diferenciació més gran entre les zones anòxica i aeròbia dels reactors. La disposició de reactors i decantadors en estructures independents millorarà l’accessibilitat per operacions de manteniment i reparació.

Per garantir l’autoconsum de la planta, també és previst la instal·lació de plaques fotovoltaiques, amb una potència de 20,9 kW.

Manteniment de les basses

L’actual depuradora disposa de quatre basses que s’encarreguen de fer les tasques de depuració de manera natural. La primera d’elles té la funció de sedimentar i digerir els sòlids; la segona és on s’inicia l’oxidació de la matèria orgànica, mentre que la tercera i la quarta s’encarreguen de completar el tractament eliminant la matèria orgànica i l’eliminació de microorganismes.

Amb l’ampliació de la depuradora, i en depurar les aigües mitjançant un tractament biològic, aquestes basses deixaran de formar part directa del procés de depuració. Tot i això, aquests espais es rehabilitaran i mantindran perquè les espècies d’aus migratòries es puguin establir de manera temporal o permanent. També s’adequarà un punt d’oci i vigilància per poder observar les diferents espècies, amb panells explicatius.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia