Societat

societat

Justícia amplia el programa de mediació exprés a cinc jutjats civils més de Barcelona

Vuit instàncies especialitzades en sostracció de menors també incorporaran el programa abans de finals d’aquest any

El Departament de Justícia ha ampliat el programa de mediació exprés a cinc jutjats més de l’àmbit civil de Barcelona després que la prova pilot feta entre 2022 i 2023 a la Ciutat de la Justícia s’hagi tancat amb “èxit”. Així ho ha detallat la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, en unes jornades en què ha recordat que es tracta d’un pla que busca que les parts tanquin un acord abans de la vista judicial, en una única sessió. Més enllà de Barcelona, el programa també funciona a Manresa i Vilanova i la Geltrú, i a Sant Feliu de Llobregat i Badalona s’activarà pròximament. D’altra banda, Justícia també ampliarà el programa a vuit instàncies més de Barcelona especialitzades en sostracció de menors abans de finals d’aquest any.

Prova pilot

La prova pilot del programa de mediació exprés es va dur a terme entre 2022 i 2023, a la Ciutat de la Justícia. Gairebé un 44% dels casos que es van derivar al servei es van tancar amb un acord “satisfactori” per a les parts i van evitar el judici, segons dades de la conselleria. Es tracta d’un programa gratuït desenvolupat per part dels professionals del Centre de Mediació de Catalunya que treballen a la mateixa Ciutat de la Justícia, vinculats a la Unitat Col·laborativa per a la Mediació i altres mecanismes de resolució alternativa de conflictes. El programa, tal com ha recordat la consellera Ubasart, es construeix sobre la base que la mediació “també té un àmbit d’actuació una vegada iniciat el procés judicial”. L’objectiu és que les parts arribin a un acord hores abans de la vista judicial, en una única sessió. En la prova pilot feta entre 2022 i 2023 hi van participar els jutjats de primera instància número 13 i número 37 de Barcelona. En el període comprès entre maig de 2022 i abril de 2023 es van derivar al programa 113 casos i es van iniciar 103 mediacions, de les quals 45 van acabae en acord. “Més mediació vol dir descongestionar els jutjats, una justícia més àgil i que el ciutadà s’elevi com el protagonista dels seus conflictes sense necessitat d’externalitzar-los a una tercera persona”, ha defensat Ubasart, que alhora ha fet valdre la importància de generar un “canvi cap a la cultura de l’acord” en l’àmbit judicial. “La taxa d’acord és molt elevada en aquesta primera experiència, per això hem cregut interessant fer una segona fase i portar-la a altres jutjats de fora de la Ciutat de la Justícia”, ha afrimat la directora general de Dret, Immaculada Barral. Així, més enllà dels cinc jutjats civils de Barcelona que s’incorporaran al programa, el pla també s’ha posat en marxa a Manresa i Vilanova i la Geltrú, i es portarà a Sant Feliu de Llobregat i Badalona “a mitjà termini”.

Mediació en l’àmbil mercantil

D’altra banda, des de l’octubre del 2023, Justícia també ha ampliat el programa a l’àmbit mercantil, sota iniciativa del jutjat mercantil número 11 de Barcelona. En aquest cas, el jutge convida les parts a una sessió prèvia de mediació, en el marc de l’audiència prèvia, i si les parts accepten acollir-se a la mediació, han de tancar un acord en un màxim de tres sessions. Les matèries que són susceptibles de resoldre’s mitjançant la mediació mercantil són els conflictes societaris o d’empreses familiars i els casos d’insolvència, entre d’altres. El programa també és gratuït per a les parts i els honoraris dels mediadors els assumeix el Centre de Mediació de Catalunya, segons ha detallat la conselleria.

Així mateix, el Departament de Justícia també ha anunciat la incorporació del programa a vuit jutjats de família de Barcelona, especialitzats en sostracció internacional de menors. Abans de finals d’aquest any, aquests vuit jutjats s’acolliran el pla, l’objectiu del qual, segons ha defensat la directora general, és arribar a un acord “per preservar l’interès superior del menor i el seu dret a relacionar-se amb els pares, restablir el contacte entre els progenitors i facilitar un retorn natural del menor a la residència habitual”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Més de 3.000 nens i nenes participen en els casals d’estiu municipals 

GIRONA
medi ambient

Mataró habilita sis equipaments municipals com a refugis climàtics

Mataró

El Consorci d’Aigües té més marge per executar les obres d’emergència a l’Alt Empordà

GIRONA

L’11è Ensorra’t de Blanes inclourà 4 nits de concerts del 24 al 27 de juliol

BLANES

L’Ajuntament condemna el maltractament animal a Can Buch

LLORET DE MAR
MEDI AMBIENT

Reus comença a instal·lar els sensors per controlar l’aire i el soroll

Reus
salut

Augmenten un 5,3 % les urgències a l’Hospital en un any

figueres
URBANISME

Tremp aprova limitar a ús turístic 2 pisos per cada 100 habitants de la ciutat

Tremp
societat

El Gremi de Restauració denuncia 100 fleques amb degustació més per irregularitats

Barcelona