Societat

Societat

Mor Gabriel Escursell, 50 anys fotografiant la vida de Cerdanyola del Vallès

Va ser guardonat amb la Medalla d’Honor de Cerdanyola (2008)

El cronista gràfic de Cerdanyola del Vallès, Gabriel Escursell Bartalot, va morir dimarts, a l’edat de 88 anys segons ha informat Cerdanyola.info. Tot i que va néixer a Ripollet (1936) des de ben petit va estar vinculat a la ciutat dels cerdanyolencs, ja que el seu pare hi treballava i ell hi anava a l’escola. Qui el va iniciar al món de la fotografia va ser el seu germà, Francesc, que junts, amb 14 anys, ja van començar a retratar la vida que els envoltava. Van formar-se a l’estudi fotogràfic Monistrol, de Sabadell i quan van ser majors d’edat, van obrir plegats una primera botiga fotogràfica a la plaça 11 de Setembre de Ripollet. A partir d’aquest moment, el negoci va anar creixent i un rere l’altre, van anar obrint nous establiments fins a tenir-ne un total de sis, tres a Ripollet, dos a Cerdanyola i un a Tossa de Mar. En els seus millors anys van cobrir pels mitjans gràfics les poblacions de Cerdanyola, Montcada i Reixac, Ripollet i la Llagosta; a més de casaments, comunions i festes majors. Era una època en què la fotografia estava de moda i tothom en volia una. Per davant la càmera d’Escursell van passar 50 anys de la història de Cerdanyola, entre els quals destaca el pas de la dictadura a la democràcia; la riuada i la posterior nevada del 1962; la inauguració i l’enderrocament del Casal Parroquial de Sant Martí, centre neuràlgic de la vida cultural i social de la ciutat; la transformació dels carrers; i l’augment dels barris. Però sobretot, moltes festes i celebracions familiars dels veïns i les veïnes.

Paral·lelament, l’any 1969 va ser un dels fundadors de l’Agrupació Foto-Cine Cerdanyola-Ripollet (Afocer), que després de cinquanta anys com a soci, el 2022, l’entitat el va homenatjar amb l’entrega del pin d’or. També va ser fundador de la desapareguda Associació de Comerciants El Rovell de l’Ou, i l’any 1995, juntament amb Ramon Pla, va publicar el recull fotogràfic Recordant Cerdanyola, amb 173 pàgines plenes de fotos seves. Aquesta llarga trajectòria li va valer per rebre diferents distincions com el premi Sant Martí de l’any 2003, atorgat pels mitjans de comunicació locals o la Medalla d’Honor de Cerdanyola l’any 2008, el guardó amb més valor que concedeix l’Ajuntament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Renfe endarrereix l’entrada en servei de l’RL4 entre Lleida i Manresa

barcelona
ciència

Troben una possible via per crear vacunes per al càncer de fetge

Barcelona
URBANISME

Els primers pisos de lloguer assequible de la Terra Alta es faran en edificis municipals

Bot
Societat

Mor Gabriel Escursell, 50 anys fotografiant la vida de Cerdanyola del Vallès

Es suspèn per ara el tancament de les parades dels ocellaires de la Rambla

barcelona
administracions

Collboni rep l’alcalde de Madrid en la primera visita institucional a Barcelona

Barcelona
ADMINISTRACIONS

Barcelona vol canvis a les lleis i reforçar els jutjats contra els lladres multireincidents

Barcelona

Més de 3.000 nens i nenes participen en els casals d’estiu municipals 

GIRONA
medi ambient

Mataró habilita sis equipaments municipals com a refugis climàtics

Mataró