Societat

L'apagada misteriosa

Quinze dies després de l'incendi elèctric de Barcelona encara no se'n saben les causes

Avui fa quinze dies Barcelona quedava col·lapsada per l'incident elèctric més important de la seva història. Després d'una primera setmana d'emergència -alguns veïns van arribar a passar quatre dies a les fosques- i d'una segona de relativa normalitat -malgrat els generadors-, ningú no n'ha assumit encara la responsabilitat ni s'han explicat les causes que van originar el sinistre.

Per determinar l'origen del desastre, s'han obert dos expedients informatius. Un per part de la direcció general d'Energia i Mines de la Generalitat i un altre per part de la Comissió Nacional de l'Energia (CNE). Des de la Generalitat ja s'ha advertit que la investigació serà lenta, mentre que des de la CNE s'ha fixat el 23 d'agost com a primera reunió per analitzar la informació que aportin les companyies implicades.

Red Eléctrica de Espanya (REE), propietària de la xarxa de distribució d'alta tensió, i Fecsa Endesa, responsable de la distribució al consumidor, han donat versions dispars del succés durant aquests quinze dies. Cada empresa té una explicació per a l'apagada i els arguments d'una són per implicar l'altra, i viceversa.

Curtcircuits a Collblanc

El primer punt a investigar és la subestació de Collblanc, on va caure un cable de la companyia Fecsa damunt una de les barres -conductor elèctric de grans dimensions- de la instal·lació, propietat de REE. Cal determinar si en el moment de caure aquest cable ja no portava tensió -tal com sosté Fecsa- o si, en cas contrari, el moviment descendent del conductor va provocar fins a tres curtcircuits en fer contacte amb diversos elements de la subestació, com afirma REE.

Un disseny incorrecte

L'únic punt on els uns i els altres es posen d'acord és reconèixer que fer passar cables d'una línia elèctrica per damunt d'una subestació -com és el cas de Collblanc i d'una altra central de Catalunya- és un error de disseny que cal corregir. Pel que fa a la subestació sinistrada, la companyia Fecsa ja ha iniciat els tràmits per soterrar-ne la línia elèctrica, segons va anunciar la setmana passada el departament d'Economia.

Un cable "pot caure"

Malgrat que aquestes obres poden significar un reconeixement implícit de la responsabilitat de Fecsa en el sinistre, el cert és que la caiguda d'un cable és, segons la companyia, un incident habitual. "Un cable pot caure", va dir sense complexos el conseller delegat d'Endesa, Rafael Miranda, quan va visitar Barcelona. I va afegir que, quan això passa, el que cal és que les proteccions de la xarxa funcionin i, segons va dir, les de Fecsa no van fallar.

En canvi, l'empresa que dirigeix Miranda no té tan clar que les proteccions de la xarxa de Red Eléctrica funcionessin amb la mateixa eficiència. És en aquest sentit que Fecsa Endesa explica les causes de l'incendi a la subestació de Maragall.

Foc a Maragall

Els tècnics afirmen que l'incendi a la instal·lació del passeig Maragall és un tipus de sinistre típic de grans instal·lacions elèctriques d'àmbit urbà. El mateix incident en una subestació instal·lada a l'aire lliure no hauria desencadenat el foc que es va produir aquí. El que encara no tenen clar és per què van cremar les barres de la subestació, on es fan les connexions a 220 kV, i tothom encara es fa creus que no quedessin calcinats els quatre transformadors.

Avisos a la xarxa

Un dels aspectes que caldrà analitzar és si la xarxa d'alta tensió de Barcelona havia donat avisos en els últims temps que es podria produir un gran incident. Des de Fecsa Endesa s'assegura que havien detectat problemes i havien avisat Red Eléctrica des del 5 de juny, quan un enfonsament en unes obres en un solar del carrer París va afectar la xarxa. L'últim incident va ser hores abans de la gran apagada.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

L’hort medieval del monestir de Pedralbes

La Universitat de Girona incrementa les dobles titulacions en l’oferta acadèmica del curs vinent

Inauguren el nou centre cívic el Molí que donarà servei a més de 2.700 persones

LLORET DE MAR

Es veïns dels barris de muntanya de Molins de Rei indignats perquè fan curt amb les cisternes d’aigua

Molins de Rei

Adif ha executat el 65% del soterrament de les vies a Sant Feliu que enllestirà el 2025

Sant feliu de llobregat
Societat

Els socorristes reben vint vegades la dosi segura de radiació solar

Barcelona
Ciència

Mor Maxine Singer, la científica que va posar les normes sobre l’enginyeria genètica

Comencen les obres per fer 192 pisos de lloguer social a Tarragona

Tarragona

Detecten 479 punts d’aigua nous susceptibles d’allotjar una tortuga en perill

RIUDARENES